Vlissingen – Van 13 september tot 14 oktober 2022 staat op Boulevard Evertsen de fototentoonstelling ‘Na ons de Zondvloed’, van de prijswinnende fotograaf Kadir van Lohuizen. De foto’s laten zien hoe gemeenschappen wereldwijd worden geconfronteerd met klimaatverandering en zeespiegelstijging. Ook Vlissingen staat door haar ligging aan zee voor grote opgaven in de toekomst. Daar moeten we vaak nu al over nadenken. De fototentoonstelling is gratis te bezoeken. De plaatsing op de Boulevard Evertsen is mogelijk gemaakt door het Interreg 2 Zeeën-programma. De belangrijkste plaatsen komen in de tentoonstelling aan bod. Van onderzoek naar de smeltende Groenlandse ijskap, naar steden als Miami of Jakarta die vaak onder water staan. Ook de gevolgen in Nederland zijn in beeld gebracht.
Vlissingen in een internationaal netwerk van kuststeden
De gemeente Vlissingen denkt met veel partners na over de toekomst van onze stad aan zee. Een van de samenwerkingsverbanden waar de gemeente Vlissingen onderdeel van is, is het Europese Interreg SARCC partnerschap. Een verzameling van overheden, semioverheden en kennisinstellingen met een ligging aan óf nauwe verbondenheid met de zee. Als onderdeel hiervan schenken we ook aandacht aan de uitdagingen voor kuststeden in de verre toekomst (het jaar 2100).
Denk in Vlissingen aan de Visie Spuikom en werkzaamheden aan plein Westbeer en de Coosje Buskenstraat. De partners zien uitdagingen op zich afkomen op het gebied van klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel. We spelen hierop in door te kijken naar onderwerpen als zeespiegelstijging en op de natuur gebaseerde duurzame oplossingen in stedelijke gebieden.
Over de fotograaf
Fotograaf Kadir van Lohuizen – bekend van projecten als onder andere ‘Wasteland’ en ‘Diamond Matters’ – kwam in 2011 in aanraking met de actualiteit van zeespiegelstijging. Inwoners van een eilandengroep voor de kust van Panama vertelden hem dat ze geëvacueerd zouden worden omdat hun eilanden langzaam verdwijnen. Kadir besefte dat zeespiegelstijging nu al voelbaar is en startte zijn onderzoek. Al snel haakte de New York Times aan. Later maakte hij een vierdelige televisieserie met de NTR, welke is terug te zien via NPO Start, en in 2021 bracht hij een boek met zijn werk uit: ‘After us the deluge’.
Zeer veelzijdig vakman
Kadir van Lohuizen (Nederland, 1963) heeft al diverse conflicten in Afrika en elders ter wereld vastgelegd, maar het meest bekend is hij waarschijnlijk om zijn langlopende projecten over de zeven wereldrivieren, de consequenties van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, de migratie in Noord- en Zuid-Amerika en de (slechte) manier waarop zes megasteden omgaan met afval. Kadir heeft talloze prijzen en awards gewonnen in de fotojournalistiek en is medeoprichter van NOOR Images. In 2000 en 2002 zetelde hij in de jury van de World Press Photo-wedstrijd en tot voor kort was hij lid van de Raad van Toezicht van de World Press Photo Foundation.