11.8 C
De Bilt

3 gemeentelijke erepenningen uitgereikt tijdens slotfeest jubileumjaar Brielle

Het gemeentebestuur van Brielle kent volgens traditie de mogelijkheid om tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst als blijk van waardering en erkentelijkheid een Erepenning toe te kennen. Dit jaar is het laatste jaar van de gemeente Brielle. Om die reden is het ook de laatste kans om nog een aantal personen en organisaties die zich de afgelopen decennia als vrijwilligers zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente te onderscheiden.

Op zaterdag 10 december is het slotfeest van het jubileumjaar gevierd met uiteenlopende activiteiten, als een Brielle-lezing in de ochtend, een theaterstuk, een wijkquiz, een winter speelparadijs voor kinderen en de dag werd afgesloten met een slotconcert. Tussen de activiteiten door werden drie bijzondere personen; Margareth van Rooijen, Ad Woudenberg en Jan Knol in het zonnetje gezet en ontvingen een gemeentelijke erepenning voor hun jarenlange verdiensten aan de gemeenschap.

Margareth van Rooijen

Margareth van Rooijen voor haar enorme bijdrage aan de amateurtoneel wereld op dit eiland. Zij voert al vele jaren de Culturele Stichting Voorne aan, die als producent voor de theatervoorstellingen optreedt. Margareth is de bedenker, regisseur en uitvoerder van vele originele en grootse theaterstukken.

Perpetuum Mobile

In 2022 heeft Margareth zichzelf overtroffen door het spektakelstuk Perpetuum Mobile, dat speciaal voor het jubileumjaar 2022 – 450 Jaar Vrijheid – was bedacht. Zij is daar enkele jaren mee bezig geweest, heeft voor een belangrijk deel ook het geld opgehaald van sponsoren die het financieel mogelijk moesten maken en ze was nauw betrokken bij de regie en uitvoering van het stuk.

Het theaterspektakel met zijn meer dan 400 acteurs en nog vele figuranten een van de absolute hoogtepunten was van alle activiteiten die in het kader van het feestjaar hebben plaatsgevonden. Zij heeft dat niet in haar eentje gedaan, en heeft de hulp gehad van vele anderen, maar Margaret van Rooijen was van dit groots opgezette locatietheater het absolute middelpunt.

Actieve motor voor vele voorstellingen

Mede vanuit haar werkzaamheden bij de bibliotheek in Hellevoetsluis, was zij in staat om de actieve motor te vormen voor heel wat voorstellingen voor scholen, jongeren en volwassenen.  In Brielle kent iedereen haar voor goed, als je eenmaal een voorstelling van haar hebt meegemaakt. Ze heeft de lach aan haar kont, zeggen ze in de theaterwereld. Met haar jarenlange toneelproducties en locatietheaterstukken heeft Margareth van Rooijen een grote bijdrage geleverd aan het culturele leven in Brielle en op Voorne. Daarom komt haar de gemeentelijke erepenning van harte toe.

Ad Woudenberg

De heer Ad (A.A.R.)  Woudenberg is in Brielle vooral bekend door zijn alter ego, Willem van der Marck, heer van Lumey. Deze aanvoerder van de Watergeuzen die op 1 april 1572 de stad Den Briel innamen, wordt door Ad Woudenberg al vele jarenlang met enorm veel inzet en inlevingsvermogen gespeeld. Vanaf 2001 kruipt hij in de rol van Admiraal Lumey in het Spel om de Sleutel van de Stad dat jaarlijks op 1 april wordt gespeeld. Al vanaf 1987 speelde hij in andere rollen in dit spel mee. De laatste jaren, in het bijzonder in het jubileumjaar 2022, was Ad Woudenberg bij diverse andere gelegenheden ook Lumey.

Zijn toneeltalenten kwamen ook tot uiting in de musical ter gelegenheid van 75 jaar Penta College ‘Bahûrim’ afgelopen zomer. Naast zijn bijdrage als speler, vervult Ad Woudenberg al vele jaren de rol van mede-organisator en vernieuwer van het spel. Met name zijn bijdrage aan veiligheidsaspecten zoals het crowd management is zeer gewaardeerd. Door de 1 April Vereniging wordt Ad Woudenberg dan ook zeer geprezen, als langdurig lid maar vooral als langjarig actieve vrijwilliger en acteur.

Op vele terreinen actief

De heer Woudenberg is daarnaast ook nog op vele andere terreinen actief. Zo was hij van 1987-1997 lid van de Ouderraad van basisschool ’t Anker in Brielle. Van 1987-1994 was hij lid van het kerkelijk bestuur Samen op Weg, de fusie in de protestantse kerkgemeenten, in de functie van Jeugd Ouderling, voorzitter van de Hervormde Jeugdraad en voorzitter van de Activiteitencommissie.

Tussen 1994 en 1998 was hij voorzitter van het Christelijk Jongerenwerk in Brielle en van 1999-2008 Lid van het Curatorium van het Penta College/Jacob van Liesveld. Met de gemeentelijke erepenning wordt recht gedaan aan zijn grote verdiensten voor de profilering en het uitdragen van het cultuurhistorische erfgoed van Brielle. De heer Woudenberg is op talloze foto’s en brochures vereeuwigd en is daarmee een echte beelddrager van de vesting Brielle geworden.

Jan Knol

Jan (J.F.J.) Knol kwam op 1 februari 1989 als ambtenaar bij de gemeente Brielle werken. Hij werd manager van de sector Samenleving en ook loco-gemeentesecretaris. Gedurende de lange tijd dat Jan Knol deze functie vervuld heeft, heeft hij een onmiskenbaar stempel gedrukt op de sociaal-maatschappelijke, culturele, cultuurhistorische en sportieve taakvelden van onze gemeente. Alle grote ontwikkelingen en veranderingen op deze terreinen – en dat waren er vele – zijn onder zijn leiding tot stand gekomen.

Een kleine greep:

  • de verhuizing van de voetbalverenigingen en tennisvereniging van Meeuwenoord naar het nieuwe sportpark Geuzenpark.
  • De bouw en verbouw van diverse basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. De ontwikkeling van theater De Goote naar het Brestheater.
  • De omvorming van het Trompmuseum naar het huidige museum De Tachtigjarige Oorlog. De totstandkoming van het Huis van Cultuur en Sport door de samenvoeging van het Brestheater, de Dukdalf en de bibliotheek.
  • De totstandkoming van de stichting Kunst en Cultuur en de Stichting Erfgoedgilde Brielle
  • En zijn laatste bijzondere project: het voorbereiden, bedenken en coördineren van het jubileumjaar – de viering van 450 jaar vrijheid.

Brielle is nog nooit zo vaak en zo positief in de media geweest, en we mochten daarover toch al niet klagen. De parel op de kroon op dit jubileumjaar is het boek dat binnenkort gepubliceerd wordt en dat tevens het afscheid van de gemeente Brielle markeert: Brielle tussen 1980 en 2022. Ook daar is Jan Knol de belangrijkste animator voor geweest.

Brielle heeft veel te danken aan Jan Knol

We kunnen stellen dat het hoge niveau van de voorzieningen in Brielle voor een belangrijk deel te danken is aan de inzet van Jan Knol als faciliterende en regelende ambtenaar. Hij beantwoordt aan het profiel, die de gemeentelijke erepenning dubbel en dwars verdient. Hij is in 2022 officieel met pensioen gegaan, maar we zijn blij dat hij toch het Jubileumjaar- Brielle 2022 onder zijn hoede tot een inspirerend en bijzonder jaar heeft neergezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio