13.5 C
De Bilt

Gezocht: acht Zeeuwse schoolpleinen die willen vergroenen

De voucherregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is geopend! Acht Zeeuwse scholen kunnen dankzij deze regeling hun grijze tegelplein omtoveren in een groene plek waar kinderen kunnen spelen, leren en de natuur ontdekken. Scholen kunnen tot 12 maart 2023 hun aanvraag indienen. Bijna 40 Zeeuwse scholen ontvingen de afgelopen jaren vouchers voor het groener maken van hun schoolplein. De vouchers worden aangeboden door IVN Natuureducatie, met steun van provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten.

Voucher van € 10.000 ,-

Elke basisschool in Zeeland maakt kans op een voucher van 10.000 euro om het plein te vergroenen. Tegenover elke voucher van 10.000 euro staat een cofinanciering van minimaal 5.000 euro van de gemeente. Ook draagt de school minimaal 5.000 euro bij in middelen. Scholen kunnen hun aanvraag indienen van 1 februari tot 12 maart 2023 via www.ivn.nl/groenerevolutiezeeland. Uit de inzendingen worden acht scholen geselecteerd die een voucher ontvangen. Zij toveren hun schoolplein dit jaar nog om tot een groene speelplek.

Zeeuwse scholen willen graag vergroenen, maar vaak hebben ze daar te weinig middelen voor. Om scholen een handje te helpen in hun transformatie van grijs naar groen, biedt IVN Natuureducatie de vouchers aan, met steun van provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten. Zo helpen we scholen met hun eigen ambitie om een groen schoolplein te realiseren. Waterschap Scheldestromen en Plan Boom stellen bovendien voor 20 scholen vier gratis bomen beschikbaar.

Groene schoolpleinen

Gras, inheemse beplanting, aarde, zand of houtsnippers nemen straks de plaats van de tegels in. Zo draagt het plein bij aan de biodiversiteit en een klimaatbestendige leefomgeving. De meeste scholen creëren ook een buitenlokaal voor buitenlessen op hun schoolplein. Uit onderzoek blijkt dat buiten lesgeven positieve impact heeft op de sociale, emotionele en motorische ontwikkeling van kinderen. Bovendien heeft het een positief effect op de vitaliteit van leerkrachten.

Groene (r)evolutie

Kinderen brengen ongeveer 40 procent van de tijd dat ze wakker zijn door op school, vaak binnen in het klaslokaal. En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn. Daarom ontketent IVN Natuureducatie de groene revolutie, met haar Zeeuwse partners en met steun van de Provincie Zeeland en het Rijksprogramma Jong Leren Eten. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. De voucherregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is hier een onderdeel van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio