10.6 C
De Bilt

Akkerranden op Schouwen-Duiveland in volle bloei

Schouwen-Duiveland – Ook dit jaar sieren een variatie aan bloemen de akkerranden op Schouwen-Duiveland. Dit is het resultaat van een project waarbij de gemeente samenwerkt met Stichting Zonnestraal, zij vertegenwoordigen Agrarisch Schouwen-Duiveland, en de imkersvereniging. De bloemenranden leveren een bijdrage aan het versterken van de biodiversiteit op het eiland.

Amendement

Het project met de bloemrijke akkerranden is een voortvloeisel van het door de gemeenteraad aangenomen amendement uit 2018. In 2019 zijn de akkerranden voor het eerst ingezaaid door 14 agrariërs, met elkaar goed voor 20 kilometer. In 2020 doen er 15 agrariërs mee aan het project, inmiddels goed voor 25 km aan bloemenranden.

Evaluatie akkerranden

In het najaar van 2019 zijn de eerste bloemenranden geëvalueerd. Dit heeft geleid tot meer variatie in de breedte van de randen, de zaaiperiode en het zaadmengsel. Een groot deel van de deelnemers van vorig jaar doen ook dit jaar weer mee. De deelnemers ontvangen veel positieve reacties, vooral van fietsers.

Plukbonnen

Met het amendement kwam een bedrag van in totaal €150.000 ter beschikking voor de komende drie jaar. Momenteel wordt onderzocht hoe de bloemenranden na 2021 in stand te houden. Een van de mogelijkheden is het werken met plukbonnen. Met name op Walcheren en Noord-Beveland is dit al een begrip. De plukbon stelt mensen in de gelegenheid om de bloemen te plukken en tegelijk de bloemenranden te steunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio