10.4 C
De Bilt

Blauwe Vlag voor Schouwse stranden

Schouwen-Duiveland – De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar voor 10 locaties op Schouwen-Duiveland vlaggen uitgereikt. Het gaat om de stranden Jan van Renesseweg en Wilhelminahoeve in Renesse, het strand bij de rotonde in Westenschouwen, het strand bij Scharendijke op de Brouwersdam en het strand bij Burgh-Haamstede. Ook de gemeentelijke jachthavens in Zierikzee en Brouwershaven, en de particuliere jachthavens Den Osse, Scharendijke en Bruinisse ontvingen dit keurmerk.

Dit jaar zijn in Nederland 182 Blauwe Vlaggen toegekend, 128 jachthavens en 54 stranden.

In normale omstandigheden zou de Blauwe Vlag uitgereikt zijn tijdens de jaarlijkse nationale ceremonie begin mei. Dit jaar zou dat plaatsvinden in de Hanzehaven in Elburg. Deze is uiteraard niet doorgegaan vanwege de COVID-19 crisis.

Maar op 15 juli heeft de voorzitter van de nationale Blauwe Vlag jury in Nederland, de heer Patrick Poelmann, samen met burgemeester Verkleij van Noordwijk de vlag formeel gehesen in Noordwijk aan Zee. Het seizoen kan van start!

Veilige en schone jachthavens en stranden

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De vlag is één jaar geldig. Jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

“We zijn erg trots op het feit dat we dit jaar wederom 10 Blauwe Vlaggen in ontvangst mochten nemen”, zegt wethouder Jacqueline van Burg. “Het is ieder jaar weer een kroon op ons werk. Dat een onafhankelijke organisatie naar onze jachthavens en stranden kijkt en deze een Blauwe Vlag certificering waard vindt. We investeren, samen met de ondernemers, veel in een kwalitatief goed product waarbij we duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de vlag vormt daarbij een goed instrumentarium. Gelukkig kunnen we ook onder de coronaregels voldoen aan de gewenste criteria”.

Blauwe Vlag

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Internationale Jury.

De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmental education” wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio