20 C
De Bilt

Vanaf 2025 zoekt de Provincie Zeeland een vervoersmaatschappij voor het Zeeuwse busvervoer. Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereiding daarvan. Het conceptbusplan, met daarin de busroutes vanaf 2025, is gereed. De komende periode kunnen gemeenten, andere vervoersregio’s, marktpartijen en reizigersorganisaties reageren op het plan. Daarna wordt een marktpartij gezocht. Het plan met de busroutes is onderdeel van de Regionale Mobiliteitsstrategie Zeeland.

Busvervoer

Zeeuwse gemeenten en Provincie Zeeland werken samen aan het (publieke) vervoer in Zeeland. De Provincie is verantwoordelijk voor het busvervoer. Het huidige contract met busvervoerder Connexxion eindigt eind 2024. Daarom wordt nu al gewerkt aan een nieuw plan met de buslijnen vanaf 2025. Belanghebbende partijen kunnen de komende periode reageren op het concept. Daarna worden de reacties verwerkt, het plan gereed gemaakt en er wordt een marktpartij gezocht om het busvervoer vanaf 2025 te verzorgen voor een periode van acht jaar.

Onderdeel van een nieuw vervoerssysteem

De kaders voor het nieuwe busplan zijn eerder vastgesteld in de Regionale Mobiliteitsstrategie. Zeeuwse gemeenten en de Provincie hebben met elkaar afgesproken dat het vervoerssysteem vanaf 2025 gaat veranderen. Het is de bedoeling dat de grote bussen snel lange afstanden gaan afleggen tussen de verschillende opstappunten/hubs. Op zo’n opstappunt hebben reizigers straks de mogelijkheid om over te stappen op andere vervoersmiddelen zoals de flextaxi, buurtbus, vrijwilligersinitiatieven, carpoolinitiatieven en deelauto’s en deelfietsen.

Het verschil met het vorige plan is dat het busvervoer op de langere afstanden sneller zal worden. De grote bus zal minder gaan rijden, maar daarvoor in de plaats komen veel meer flexibele vervoersmiddelen. Op die manier is er veel meer aanbod en worden veel meer plaatsen in Zeeland bereikbaar. Het budget voor het (publieke) vervoer blijft hetzelfde, maar zal meer dan in het verleden worden ingezet op flexibele vervoersmiddelen en minder op de grote bus.

Het nieuwe busplan

In het conceptbusplan staan de eisen die de Provincie steltaan de busvervoerder, scholierenlijnen en buurtbussen. Op basis van die eisen kunnen vervoersmaatschappijen zich inschrijven. Zo staat er bijvoorbeeld in aan welke routes de grote bussen moeten gaan rijden. Een andere eis is dat de nieuwe afspraken moeten gelden vanaf 2025 en voor een periode van acht jaar. Ook vraagt de Provincie aan de vervoersmaatschappij in te zetten op schoon vervoer: zogenaamde zero-emissiebussen. De Provincie kiest uiteindelijk op basis van de inschrijvingen welke vervoerder het beste past bij de plannen en de strategie.

Concrete stappen

Het plan met de busroutes is een van de eerste concrete stappen uit de Regionale Mobiliteitsstrategie. Samen met de Zeeuwse gemeenten moeten ook de andere onderdelen uit de strategie de komende tijd vorm krijgen. Zo wordt er gewerkt aan pilots, het realiseren van nieuwe opstapplekken/hubs, het beschikbaar maken van apps en het realiseren van een mobiliteitscentrale. Meer informatie over de Regionale Mobiliteitsstrategie is te lezen op: Opgave Slimme Mobiliteit | Provincie Zeeland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio