14.7 C
De Bilt

Controles in de strijd tegen ondermijning op Schouwen-Duiveland

In februari en maart 2024 zijn er op Schouwen-Duiveland integrale controles uitgevoerd in verschillende branches. Om de leefbaarheid en veiligheid te waarborgen is de gemeente initiatiefnemer voor de aanpak van ondermijning. Eén van de instrumenten voor deze aanpak zijn integrale controles waarbij opgetreden wordt met samenwerkingspartners. Deze controles vinden plaats naar aanleiding van signalen, maar ook willekeurig worden er bedrijven gecontroleerd.

Overtredingen tijdens controles

In de eerste maanden van het jaar zijn onder andere een agrarisch bedrijf, een autobedrijf en een vakantiepark bezocht. In het laatste geval werden er een flink aantal stacaravans gecontroleerd. Door de toezichthouders van de samenwerkende partners zijn enkele overtredingen waargenomen. De eigenaren worden aangeschreven en in staat gesteld om de overtreding te doen stoppen.

De controles bestonden uit een samenwerking tussen gemeente Schouwen-Duiveland, politie basisteam Oosterscheldebekken, afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel en het droneteam Zeeland West Brabant voor toezicht en overzicht vanuit de lucht. Ook de Belastingdienst en de Nederlandse Arbeidsinspectie namen deel aan de controle.

Stijging in oneigenlijke bewoning

Bij de controles waren de resultaten op oneigenlijke bewoning opvallend te noemen. In toenemende mate wonen en leven mensen, soms onder erbarmelijke omstandigheden, in bijvoorbeeld schuurtjes, caravans en aanhangers. Dit is niet wenselijk, én vooral zorgelijk om waar te nemen. Gemeente Schouwen-Duiveland geeft hier prioriteit aan op het gebied van handhaving.

Samenwerking met Districtelijk Interventieteam Zeeland

Gemeente Schouwen-Duiveland voert integrale controles uit in samenwerking met het Districtelijk Interventieteam Zeeland (DIT) van de Taskforce RIEC Zeeland West Brabant. In het DIT werken de Zeeuwse gemeenten, sinds 1 februari 2024, gecoördineerd samen en bundelen zij de krachten met de eerder genoemde partners om ondermijnende criminaliteit aan te pakken en tegen te gaan. Onder de regie van het DIT worden dit jaar Zeeuws breed regelmatig controles uitgevoerd op naleving van de geldende wet- en regelgeving. Hierbij werken overheidspartners georganiseerd samen om als één overheid op te treden tegen de georganiseerde criminaliteit.

Melden helpt!

Het aanpakken van illegale, criminele of opvallende activiteiten kunnen overheden niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners eventuele vermoedens melden, ook bij twijfel. Denk dan aan ondermijning in de vastgoedsector, buitengebied, recreatie, horeca en uitbuiting. Juist inwoners dragen bij aan een veilige buurt.

Ziet u een verdachte situatie? Of ervaart u overlast? Meld het ons! Dat kan via:

  • Politie: 0900-8844
  • Spoed: 112
  • Anoniem bij Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
  • Online via www.meldmisdaadanoniem.nl
  • Gemeente: ondermijning@schouwen-duiveland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio