20 C
De Bilt

Cybercriminaliteit, de onzichtbare crisis die iedereen treft

In 2021 bedroeg de schade door cybercriminaliteit voor Nederland 10 miljard euro en de verwachting is dat dit in 2022 met 40% toeneemt. Dat komt neer op 1000 euro per inwoner per jaar. Dit betekent dat iedereen er al last van heeft en dat dit alleen maar erger wordt. Toch ervaren veel mensen dit nog niet, omdat cybercrime niet goed zichtbaar is. Mensen voelen zich niet bedreigd, omdat ze denken niets van waarde te hebben of denken dat ze een veilig wachtwoord en antivirus programma hebben. Om de inwoners bewuster, weerbaarder en veiliger te maken, lanceren de acht gemeenten in het district Markiezaten* in de Week van de Veiligheid de Cyberchallenge.

Grote impact door cybercriminaliteit

Marleen Sijbers, burgemeester van Tholen en kartrekker district Markiezaten aanpak cybercriminaliteit, zegt: “Als burgemeesters van de samenwerkende gemeenten delen we onze zorgen als het gaat over cybercriminaliteit. Een probleem dat groter is dan drugs en inbraak. Iedereen kent wel iemand die het slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit of heeft er zelf mee te maken gehad. En deze criminelen worden steeds slimmer. Een mailtje of website is soms bijna niet van echt te onderscheiden. Door het aanbieden van deze online trainingen hopen we onze inwoners toe te rusten om cybercriminaliteit te herkennen. Zo maken we met elkaar onze omgeving een stukje veiliger.”

Cyberchallenge

De Cyberchallenge is een serie met korte gratis online trainingen voor alle leeftijdsgroepen. Met behulp van korte video’s en uitleg wordt verteld hoe jij de zes meest voorkomende dreigingen kunt voorkomen, bestrijden en wat je moet doen als je getroffen wordt. De thema’s die behandeld worden zijn: malware, phishing, ID fraude, neppe websites, afpersing en ransomware. Via https://Markiezaten.dataexpert.academy registreer je je account en kan je aan de slag. Volg een van de thema’s of doe een online test om te testen hoe cyber-proof jij bent! Deze challenge blijft de komende jaren beschikbaar voor iedereen en wordt naarmate de tijd uitgebreid met nieuwe trainingen.

“Zorg dat je weerbaar bent”

“Helaas geen overbodige luxe deze Cyberchallenge”, benadrukt Aart-Jan Moerkerke, burgemeester van Moerdijk. Niemand wil slachtoffer worden van cybercriminaliteit maar het gevaar ligt echt voor iedereen op de loer. Helaas spreek ik uit ervaring, mijn eigen social media accounts zijn namelijk ooit gehackt. Zorg er dus voor dat je weerbaar bent. Kennis helpt daarbij. Met deze korte gratis online trainingen willen we onze inwoners wijzen op de meest voorkomende dreigingen. Hoe voorkom je die? En als het dan toch misgaat: wat moet je dan doen? Ik nodig iedereen van harte uit de training te volgen!”

*Woensdrecht, Rucphen, Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen, Halderberge, Tholen en Moerdijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio