8.8 C
De Bilt

Dak gemeentehuis voorzien van zonnepanelen

Zierikzee – Op het dak van het gemeentehuis zijn op 12 en 13 maart 178 zonnepanelen geplaatst. Hiermee wekt gemeente Schouwen-Duiveland zonne-energie op en realiseert zij een financiële besparing. De plaatsing van de zonnepanelen maakt onderdeel uit van het project herhuisvesting en heeft tot doel het optimaliseren van gebruik en exploitatie van het gemeentehuis. 

Opbrengst zonnepanelen

In het project herhuisvesting zijn veel lokale partijen betrokken. Installatiebedrijf Saman plaatste in opdracht van Delta Wisse Techniek (DWT) de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. De 178 pv-panelen hebben een totaal piekvermogen van 48.950 Watt, waardoor een minimale jaaropbrengst van 42,50 MWh wordt bereikt. Met de minimale opbrengst van de pv-panelen verwacht de gemeente een mooie besparing op de energierekening.

De ‘oost-west’ opstelling

Door de invloed van wind op dit eiland worden de panelen geplaatst in een oost-west opstelling. Dit in plaats van een gangbare zuid-opstelling waarbij ruimte wordt gehouden tussen de rijen zonnepanelen om te voorkomen dat de eerste rij schaduw geeft op de rijen die daarachter staan. In een oost-west opstelling worden de panelen onder een flauwe hoek van 10 tot 13 graden tegen elkaar geplaatst. Hierdoor zijn de pv-panelen een stuk minder vatbaar voor wind en is er minder ballast noodzakelijk om het systeem op haar plaats te houden. De opbrengst is ca. 7% lager ten opzichte van de zuid-opstelling. Dit wordt gecompenseerd doordat in een dergelijke opstelling zo’n 30% meer zonnepanelen op het dak kunnen. Wethouder Van Burg laat weten blij te zijn hierdoor een bijdrage te leveren aan een duurzamer Schouwen-Duiveland.

Subsidie


De gemeente heeft ruim een jaar geleden SDE-subsidie voor de categorie Zon (Stimulering Duurzame Energieproductie) aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met resultaat. De komende 15 jaar ontvangt de gemeente subsidie op basis van de daadwerkelijk geproduceerde energie. Bij de minimaal verwachte jaaropbrengst betekent dit dat de investering binnen 8 jaar is terugverdiend.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio