20 C
De Bilt

De Cyberchallenge in gemeente Tholen samen met de overige Markiezaatgemeenten

Tijdens de Week van de Veiligheid (10-16 oktober) organiseert de gemeente Tholen samen met de overige Markiezaatgemeenten de Cyberchallenge. De challenge is een serie korte gratis online trainingen voor alle leeftijdsgroepen waarin wordt verteld hoe inwoners vormen van cybercriminaliteit kunnen voorkomen en bestrijden.

De thema’s die behandeld worden zijn: malware, phishing, ID fraude, neppe websites, afpersing en ransomware. Inwoners kunnen deelnemen aan de challenge door zich te registreren via https://Markiezaten.dataexpert.academy.

Cybercriminaliteit groot probleem

Burgemeester Marleen Sijbers zegt: “Als burgemeesters van de samenwerkende Markiezaatgemeenten delen we onze zorgen als het gaat over cybercriminaliteit. Een probleem dat groter is dan drugs en inbraak. Iedereen kent wel iemand die het slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit of heeft er zelf mee te maken gehad. En deze criminelen worden steeds slimmer. Een mailtje of website is soms bijna niet van echt te onderscheiden. Door het aanbieden van deze online trainingen hopen we onze inwoners toe te rusten om digitale criminaliteit te herkennen. Zo maken we met elkaar onze omgeving een stukje veiliger.”

Niet goed zichtbaar

In 2021 bedroeg de schade door digitale criminaliteit voor Nederland 10 miljard euro en de verwachting is dat dit in 2022 met 40% toeneemt. Dat komt neer op 1000 euro per inwoner per jaar. Iedereen kan ermee te maken krijgen. Toch ervaren veel mensen dit nog niet, omdat cybercrime niet goed zichtbaar is. Mensen voelen zich niet bedreigd, omdat ze denken niets van waarde te hebben of denken dat ze een veilig wachtwoord en antivirus programma hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio