14.9 C
De Bilt

Deelnemers gezocht voor pilot met wasbare luiers

Tholen – De gemeente Tholen zoekt gezinnen die begin volgend jaar mee willen doen aan een pilot met wasbare luiers. Het gebruik van wasbare luiers vermindert aanzienlijk de hoeveelheid restafval bij jonge gezinnen.

Landelijke doelstelling

Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 100 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, ze leveren ouders/verzorgers een grote besparing op(ca. € 500,- per kind) én kinderen zijn sneller zindelijk.

Pilot wasbare luiers

De deelnemers gaan een aantal maanden wasbare luiers testen bij hun kind(eren). Er wordt een startbijeenkomst georganiseerd waarbij de deelnemers de wasbare luiers op kunnen halen. Er zijn twee opties. De deelnemers kunnen via de gemeente zelf een luierpakket aanschaffen. Daarvoor betalen ze eerst een borg. Besluiten ze na de pilot van acht weken door te gaan, dan nemen ze het pakket definitief over, waarbij de gemeente bijdraagt in de kosten.

Huurkoop

Een andere optie is huurkoop: de deelnemers betalen een vergoeding per maand voor het gebruik van de luiers gedurende een langere periode. Hierna kunnen ze deze, indien gewenst, blijven huren of met een bijdrage van de gemeente in de kosten overnemen. Zo worden de kosten gespreid. Op dit moment bekijkt de gemeente beide opties, maar ze hoort graag van de geïnteresseerden wat hun voorkeur heeft. 

Indicatie kosten

Aan de hand van het aantal deelnemers en hun voorkeur kan de gemeente de kosten voor de deelnemers berekenen. Hierover worden zij nader geïnformeerd. Ter indicatie: een luierpakket kost tussen de € 450,- en € 600,- en kan bij goed gebruik vaak voor twee kinderen gebruikt worden. De gemeente denkt aan een tegemoetkoming van ca. 30 % van de waarde van het pakket. Hiermee komt de terugverdientijd t.o.v. wegwerpluiers op slechts acht maanden.

Aanmelden deelnemers

Aanmelden voor de pilot kan tot en met vrijdag 22 december bij de heer M. de Bruijn van de gemeente Tholen via e-mailmdb@tholen.nl of telefonisch via 14 0166. Geïnteresseerden kunnen bij hun aanmelding aangeven wat de voorkeur heeft: zelf aanschaffen of huurkoop.

260 kilo luierafval per jaar

Een kind in de luiers zorgt voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar. Per maand is dat ongeveer 22 kilo. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen meetelt. Daarnaast besparen ouders/verzorgers met wasbare luiers over de hele luierperiode van een kind gemiddeld € 500,- in vergelijking met wegwerpluiers. Veel mensen denken bij wasbare luiers een de hydrofiele doeken van vroeger, maar tegenwoordig zijn er mooie nieuwe wasbare luiers met klittenband. Meer informatie over wasbare luiers is te vinden opwww.milieucentraal.nl/mazzelkontjes.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio