10.2 C
De Bilt
dinsdag, 28 mei 2024

Eindsprint brengt zwerfafval challenge NMESD naar de 358 uren

Het NME-centrum Schouwen-Duiveland en de gemeente Schouwen-Duiveland organiseerden deze kerstvakantie de ‘500-uren zwerfafval challenge’. Met één groot doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken om zwerfafval op te ruimen. Vandaag, donderdag, delen ze de eindstand van een totaal van 358 uur.

Trots op resultaat

Het NMESDcentrum en de gemeente Schouwen-Duiveland zijn trots; het weer is er niet naar geweest, maar toch hebben er meer dan 70 deelnemers voor gezorgd dat Schouwen-Duiveland van boven tot onder is opgeruimd. Veel deelnemers gaven op de laatste dag nog gehoor aan een oproep van de bende van het strand over een actie van het opruimen van het Verklikkerstrand in Nieuw-Haamstede. Deze lag na een hoge vloed bomvol aangespoeld afval.

Zwerfafval challenge

Ook hadden veel deelnemers hun uren tot de laatste dag opgespaard. Dit zorgde ervoor dat de teller op het einde van de challenge met nog maar liefst 201 uren omhoog sprong. Het NMESD-centrum ontving foto’s en verhalen van deelnemers over het zwerfafval van Bruinisse tot aan Renesse. Als ze zelf op pad gingen om afval te rapen zagen ze mededeelnemers met grijpers lopen in straten, bossen en stranden.

Honderden vuilniszakken vol

Geen 500 uren dus, maar er zijn wel honderden zakken met zwerfafval opgeruimd. De actie is o.a goed geweest voor een scho(o)n(e): Schelpenpad, Slingerbos, Grevelingendam, Plan West, Poort Ambacht, Oosterland, Ouwerkerk, Westenschouwen, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk, Zonnemaire, Renesse, Bruinisse en Brouwershaven.

Het NME-centrum Schouwen-Duiveland bedankt gemeente Schouwen-Duiveland, Schoon Schouwen-Duiveland, de bende van het strand en alle inwoners die op pad geweest zijn. Esther Titselaar van het NMESD-centrum over de actie “We zijn deze actie gestart voor bewustwording en om mensen in actie te krijgen, dit is erg goed gelukt. We krijgen veel mails van mensen binnen die door blijven gaan en de smaak goed te pakken hebben!

Quotes van de deelnemers van de 500-uren zwerfafval challenge:

  • “Wij hadden een boodschappentas vol met heel veel sigarettendoosjes/blikjes/stukken
    plastic en sigarettenpeuken”
  • “Had uren al ingeleverd maar heb er vandaag toch nog 4 aan vastgeplakt.”
  • “Verslavend!”
  • “Niet normaal wat hier nog ligt. Morgen nog maar een keer.”
  • “Morgen gaan we weer”

NME en Schoon Zeeland

Gemeente Schouwen-Duiveland en het NME-centrum Schouwen-Duiveland voeren samen met de andere gemeenten en NME-centra al enkele jaren campagne Schoon Zeeland uit. Die campagne is bedoeld om inwoners en toeristen bewust te maken van de waarde van een schone provincie, zonder zwerfafval. Dat doen de NME-centra met opruimacties, educatieactiviteiten, gastlessen en workshops voor basisscholen en kinderopvang in Zeeland en met het beschikbaar stellen van opruimmaterialen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio