6.7 C
De Bilt

Four Freedoms Meet-Up: 400 jongeren spreken over vrijheid anno nu

Op 4 april aanstaande praten 400 jongeren over de Four Freedoms van Roosevelt en wat vrijheid anno nu betekent. Tijdens de Four Freedoms Meet-up, georganiseerd door de Vrijheidscolleges en de Roosevelt Foundation, delen de bekende Nederlanders Anniek Pheifer, Jeangu Macrooy, Nanoah Struik en Katrien van de Linde hun persoonlijke visie en verhalen over vrijheid met jongeren. Presentator Sander de Kramer gaat met de vier Vrijheidssprekers en 400 jongeren uit heel Zeeland in gesprek over diverse thema’s binnen vrijheid. De jongeren komen diezelfde middag nog in actie in de vorm van ‘vrijheid-challenges’.

De jubilerende Vrijheidscolleges vinden dit jaar plaats in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in de elf provincies van Nederland. Naast de colleges organiseert de Stichting Vrijheidscolleges een landelijke scholentour over ‘vrijheid anno nu’ voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en studenten van het MBO. Mensenrechten, gender, klimaat en het slavernijverleden staan tijdens dit jubileumjaar centraal. De stichting is partner van de in Middelburg gevestigde Roosevelt Foundation.

Middelburg Meet-up 4 april

Tijdens de Meet-up op dinsdag 4 april aanstaande in de stadsschouwburg van Middelburg gaat presentator Sander de Kramer met jongeren uit heel Zeeland en actrice Anniek Pheifer, zanger Jeangu Macrooy, non-binaire activist Nanoah Struik en directeur Human Rights Watch Katrien van de Linde in gesprek over de diverse aspecten van vrijheid anno nu. Direct in actie In de middag gaan alle aanwezige jongeren in samenwerking met Stichting Young Impact direct impact maken door in actie te komen voor een thema dat zij belangrijk vinden aan de hand van themalessen en vrijheid-challenges. Voorbeelden van de challenges zijn een opruimactie in de buurt, een inzameling voor Kledingbank Zeeland en het maken van kleurrijke tassen over de thema’s gender en diversiteit.

Colleges, monologen en interviews

De sprekers vertellen aan de jongeren hun persoonlijke verhaal. Anniek Pheifer gaat in op de klimaatcrisis en de ernst daarvan. Jeangu Macrooy vertelt zijn persoonlijke verhaal over de impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen van kleur vandaag de dag. Gendervrijheid, identiteit en zelfbeschikking komt naar voren uit het verhaal van Nanoah Struik. Katrien van de Linde verdedigt mensenrechten wereldwijd en deelt haar verhalen vanuit haar rol als directeur van Human Rights Watch tijdens een interview met moderator Sander de Kramer (beiden oud-laureaten van de Four Freedoms Awards).

Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. De stichting maakt sinds 2013 programma’s over leven in oorlog en conflict, democratie en rechtsstaat en koppelt dit met bekende sprekers aan actuele thema’s. De colleges zijn gebaseerd op de beroemde Four Freedoms speech van Franklin D. Roosevelt uit 1941.

De andere sprekers van de Vrijheidscolleges 2023 zijn: Alphense Trouw columniste Emine Uĝur, kinderboekenschrijver, presentator en schrijver van het ‘Kinderboekenweeklied 2023’ Iven Cudogham, journalist over klimaatverandering en democratie voor De Correspondent Jelmer Mommers, acteur en theatermaker Joenoes Polnaija, Nederlands-Oekraïense schrijfster en literair programmamaker/scenarist Lisa Weeda en directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen. Terugkerende sprekers van de Vrijheidscolleges zijn: Fresku, Dieuwertje Blok, Lale Gül, Evgeniy Levchenko en Natascha van Weezel.

Four Freedoms van Roosevelt

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘State of the Union’ uit. Zijn rede ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’ rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship.

De Four Freedoms Awards worden sinds 1982 door de Roosevelt Foundation uitgereikt aan bijzondere mensen en organisaties wereldwijd, die zich op inspirerende wijze en met grote toewijding inzetten voor de vier vrijheden. vrijheidscolleges.nl fourfreedoms.nl youngimpact.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio