20.7 C
De Bilt

Gemeente maakt de binnenstad van Zierikzee toegankelijker voor mindervaliden

Voor inwoners en bezoekers die gebruikmaken van een rolstoel of rollator wordt het oversteken van de straat in de binnenstad naar de andere kant makkelijker. Vanaf vandaag tot 11 november gaat een aannemer op 7 locaties aan de slag om het wegdek daar aan te passen.

Een bewoner van Zierikzee vroeg de gemeente in 2021 al om diverse oversteeklocaties aan te passen in de binnenstad, zodat iemand met bijvoorbeeld een rolstoel of rollator makkelijker kan oversteken. het Platform Toegankelijk Schouwen-Duiveland (PTSD) vond dat deze inwoner een terecht punt had. Daarnaast is zij samen met de gemeente gaan kijken of er nog meer locaties zijn die in aanmerking komen. In overleg is besloten om in eerste instantie 7 locaties aan te passen.

  1. Oversteek nieuwe Nieuwe Haven ter hoogte van de Zuidhavenpoort naar het witte bruggetje.
  2. Oversteek vanaf het witte bruggetje ter hoogte van de Noordhavenpoort naar Wandeling/Slingerbos.
  3. Oversteek Slingerbos bij Zuidwellestraat/Zuidwellebrug.
  4. Oversteek kruispunt P.D. de Vosstraat/Zuidwellestraat.
  5. Oversteek kruispunt Zuidwellestraat/Lammermarkt/Gravenstraat
  6. Oversteek kruispunt Lammermarkt/Varremarkt
  7. Oversteek kruispunt Hoge Molenstraat/Lange Nobelstraat/Schuithaven.

Wat verandert er aan het wegdek?

Op een aantal locaties worden de huidige natuursteenkeien over een breedte van minimaal 1.50 meter omgewisseld voor afgevlakte natuursteenkeien. Dat wil zeggen dat van die natuursteen kei aan de bovenzijde een stukje (2-3 cm) afgezaagd is. In plaats van een hobbelige bovenkant, ontstaat er een vlakke bovenkant. Op een aantal locaties worden de huidige natuursteenkeien vervangen door een klinkerverharding.

Waarom is deze huidige verharding onhandig?

De verharding van de historische binnenstad bestaat vooral uit natuursteenkeien (kinderkoppen). Deze natuursteenkeien zorgen ervoor dat sommige straten in Zierikzee moeilijk toegankelijk zijn voor mindervalide mensen die gebruik maken van onder andere een rolstoel of rollator. Dat komt omdat de natuursteenkeien aan de bovenzijde ongelijk zijn. Elke natuursteenkei is weer anders van vorm.

‘’We zijn blij dat de gemeente nu echt aan de slag gaat’’. Ook wethouder Ankie Smit is blij dat de schop de grond in gaat.  ‘’ Iedereen moet het centrum van Zierikzee kunnen bezoeken’’.

Bereikbaarheid binnenstad

Afhankelijk van de breedte van de straat worden de werkzaamheden half om half uitgevoerd. Dat wil zeggen dat geprobeerd wordt een helft van de weg open te houden voor verkeer. Lukt dat niet, dan is de straat hooguit 2 dagen gestremd zijn. De omleiding wordt ter plaatse aangegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio