14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Gratis boompjes voor inwoners van de gemeente Tholen

Op dinsdag 12 september 2023 kunnen inwoners van de gemeente Tholen vanaf 09.00 uur weer gratis boompjes bestellen via www.zmf.nl. Wees er snel bij, want op is op. Er zijn in de gemeente Tholen 4.500 boompjes beschikbaar. Dit jaar kan er gekozen worden uit 12 verschillende boomsoorten. Het uitdelen van de boompjes in de gemeente Tholen vindt plaats op 7, 8 en 9 december 2023 tussen 11.00 en 16.00 uur op de gemeentewerkplaats, Nijverheidsweg 34 in Sint-Maartensdijk.

ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden organiseert deze actie in samenwerking met de gemeente Tholen. De actie gaat uit van Plan Boom. Net als eerdere jaren levert de gemeente Tholen een extra bijdrage aan deze actie waardoor er in de gemeente Tholen veel boompjes beschikbaar zijn. Hierdoor hebben meer inwoners de kans om hun woonomgeving mooier, groener, koeler en gezonder te maken.

Inheemse boompjes en struiken

Per adres kunnen maximaal 6 boompjes worden besteld. De keuze bestaat uit sleedoorn, winterlinde, wilde walnoot, boswilg, kerspruim, wilde mispel, wilde kers, hondsroos, rode bes, zwarte bes, lijsterbes en kardinaalsmuts. Sommige soorten worden groot, maar er zijn ook kleiner blijvende soorten beschikbaar. Dus voor iedere tuin zijn er mogelijkheden. De vruchten van de meeste soorten zijn eetbaar.

Ophaaldagen

De boompjes kunnen aan het begin van het plantseizoen worden opgehaald op 7, 8 en 9 december 2023. De boompjes zijn niet heel groot, dus ze kunnen makkelijk meegenomen worden onder de arm, in de fietstas of in de auto. Eenvoudige plantinstructies staan op www.zmf.nl.  

Groene oase in de tuin

Bomen en struiken zijn belangrijk voor vogels, insecten en andere dieren. Ze zorgen voor voedsel en een schuilplek. Vooral inheemse soorten hebben een grote waarde voor hen, omdat die goed aansluiten bij wat de dieren in onze omgeving nodig hebben. Bomen zijn ook goed voor een gezondere, groenere en koelere leefomgeving. Ze zorgen voor schaduw, waardoor het daar veel koeler is dan in de volle zon. Ook houden ze vocht in de bodem langer vast en zorgen ze voor minder stress.

Actie door heel Zeeland

ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden organiseert deze uitdeelactie ook in alle andere Zeeuwse gemeenten. In totaal worden er in Zeeland 18.200 boompjes uitgedeeld. 

Eerdere acties

In 2021 en 2022 organiseerde de gemeente Tholen samen met Zmf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Stichting Velt ook deze actie. In 2021 zijn er in de gemeente Tholen ruim 4.000 boompjes uitgedeeld. In 2022 waren dat er 4.500. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio