1.4 C
De Bilt

Tholen Op dinsdag 13 september 2022 kan iedere Zeeuw vanaf 9.00 uur gratis boompjes bestellen via www.zmf.nl. Wees er snel bij, want op is op. Er kan gekozen worden uit 11 verschillende inheemse boomsoorten. Het uitdelen van de boompjes in de gemeente Tholen vindt plaats op 8, 9, en 10 december 2022 tussen 11.00 en 16.00 uur op de gemeentewerkplaats, Nijverheidsweg 34, in Sint-Maartensdijk.

Gemeente Tholen voert samen met ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden deze actie uit. Net als vorig jaar levert de Gemeente Tholen een extra bijdrage aan dit initiatief waardoor we inwoners de kans bieden om hun woonomgeving mooier, groener, koeler en gezonder te maken. In de gemeente Tholen delen we dit jaar 4.500 bomen uit. In totaal worden er in Zeeland 14.000 boompjes uitgedeeld.

Inheemse bomen en struiken

Per adres kunnen maximaal 6 boompjes worden besteld. De keuze bestaat uit boswilg, linde, walnoot, appel, kerspruim, meidoorn, hazelaar, gelderse roos, gele kornoelje, hulst en liguster. Dit zijn allemaal inheemse boompjes of struiken die goed groeien in Zeeland en passen in zowel grote als kleine tuinen.

Boompjes ophalen

De boompjes kunnen aan het begin van het plantseizoen worden opgehaald: 8, 9 en 10 december. De bomenb zijn niet heel groot, ze kunnen dus makkelijk meegenomen worden in de fietstas of in de auto. Het planten is niet moeilijk. Eenvoudige plantinstructies staan op www.zmf.nl.  

Groene oase in de tuin

Bomen en struiken zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit. Ze zorgen voor voedsel en voor beschutting. Ze vormen een thuis voor vogels, insecten en andere dieren. Vooral inheemse soorten hebben een grote waarde voor hen, omdat die goed aansluiten bij wat de dieren in onze omgeving nodig hebben. Bomen kunnen ook helpen om hittestress tegen te gaan. Ze geven schaduw, waardoor het daar veel koeler is dan in de volle zon.Ook houden ze vocht in de bodem langer vast.

Gemeente Tholen heeft vorig jaar ruim 4.000 boompjes uitgedeeld. Ook plantte de gemeente veel extra bomen en struiken aan en verwijderde tegels. Dit jaar doet de gemeente Tholen actief mee met het NK Tegelwippen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio