15.7 C
De Bilt

Herdenking 70 jaar Watersnoodramp woensdag 1 februari 2023

Schouwen-Duiveland – Woensdag 1 februari 2023 herdenken we dat het zuidwesten van Nederland 70 jaar geleden werd getroffen door de Watersnoodramp. Als gevolg van de overstromingen in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953, verloren 1836 mensen hun leven. Voor 533 van deze mensen was Schouwen-Duiveland hun thuis.

Op 1 februari staan we bij het herdenkingsmonument in Ouwerkerk stil en herdenken we alle slachtoffers. Dit doen we samen met nabestaanden, inwoners en andere belangstellenden.

De NOS besteedt met een rechtstreekse uitzending vanaf 10.30 uur aandacht aan de herdenking en aan het symposium dat ‘s middags voor genodigden plaatsvindt. Ook minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers is aanwezig.

Burgemeester Jack van der Hoek: “In 2023 herdenken we dat de Watersnoodramp 70 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Een allesbepalend moment voor ons eiland. Ondanks dat de tijd steeds verder verstrijkt, zijn de gevolgen van de Ramp nog onverminderd merkbaar, ook voor latere generaties. Door jaarlijks de Watersnoodramp te herdenken, staan we in gezamenlijkheid stil bij alle slachtoffers en nabestaanden.”

Programma

10.45 uur         Oosterlands Fanfare speelt koraalmuziek

11.00 uur         Herdenkingsplechtigheid

  • Welkom en aankondiging programma door ceremoniemeester
  • Toespraak door burgemeester J. Chr. van der Hoek
  • Toespraak minister M.G.J. Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)
  • Toespraak Fay de Waal, kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland
  • Bijdrage nabestaanden Mina Verton en Piet Vreeswijk
  • Blazen Taptoesignaal
  • Eén minuut stilte
  • Zingen coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus
  • Kranslegging
  • Voltooien bloemproject door (basis)schoolleerlingen en vrijwilligers van het Watersnoodmuseum

11.45 uur         Einde plechtigheid

De herdenking is voor iedereen toegankelijk. Voor aanvang krijgen aanwezigen een kopje koffie of thee aangeboden in het horecapaviljoen naast het museum. Na afloop is er gelegenheid tot informeel samenzijn.

Parkeren

Bij het Watersnoodmuseum is deze dag onvoldoende parkeergelegenheid. Omdat er veel bezoekers worden verwacht, rijden er tussen 09.30 en 10.30 uur gratis pendelbussen vanaf het parkeerterrein Havenpoort in Zierikzee. Op dit parkeerterrein kunt u gratis parkeren. Ook roepen we belangstellenden op om waar mogelijk samen te rijden.

Kijk voor de meest actuele informatie over het programma en parkeren op www.schouwen-duiveland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio