4.1 C
De Bilt

Jaarlijks groot groenonderhoud van start door waterschap Scheldestromen

De boomfeestdag is voor het waterschap Scheldestromen de start van het jaarlijkse groot onderhoud aan bomen en struiken langs de wegen. Op woensdag 15 november vindt de Nationale Boomfeestdag 2023 plaats. Leerlingen van groep 8 van basisschool De Zuidvliet in Kortgene planten dan 40 bomen op de Molendijk samen met Marien Weststrate, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen en portefeuillehouder Wegen.

Marien Weststrate: “De storm begin november laat goed zien waarom het jaarlijks onderhoud zo belangrijk is. Want de veiligheid op onze wegen is onze topprioriteit én onze wettelijke verantwoordelijkheid. Door goed en tijdig onderhoud, willen we voorkomen dat oude en zieke bomen een gevaar vormen voor de weggebruikers.”  

Jaarlijks onderhoud 

Het waterschap houdt goed bij in welke staat de bomen verkeren. Jaarlijks controleren de groenmedewerkers de conditie van ruim 30.000 van de 125.000 bomen. Weststrate: “Zo weten we wanneer snoeiwerkzaamheden of het vervangen van bomen noodzakelijk is. We verwijderen de komende periode oude en zieke bomen en planten daarvoor nieuwe bomen aan.” 

Biodiversiteit 

Op 15 november geeft het waterschap een speciale bomenles op de basisschool in Kortgene. Na de les planten de leerlingen 40 bomen aan langs de MolendijkDeze dijk is een prachtige locatie, vlakbij een nieuwe wijk “de Stadspolder”, dus goed geschikt voor de aanplant van nieuwe bomen. We planten  elzen en populieren aan. Weststrate: “We kiezen bewust voor verschillende boomsoorten voor het vergroten van de biodiversiteit. Verschillende struik- en boomsoorten verbeteren het leefgebied van planten en dieren in de bermen. Een combinatie van diverse boomsoorten zijn samen minder vatbaar voor ziektes. Zo voorkomen we dat we langs een weg alle bomen in één keer moeten rooien, omdat een bepaalde soort ziek is of de maximale leeftijd heeft bereikt.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio