20.3 C
De Bilt

De Kabbelaar in Scharendijke mogelijk nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

Zierikzee – De gemeente Schouwen-Duiveland heeft het voornemen om de opvang van Oekraïense vluchtelingen uit te breiden door in Scharendijke een nieuwe opvanglocatie te openen. Op dit moment worden op Schouwen-Duiveland 80 Oekraïners particulier opgevangen. 230 Oekraïense vluchtelingen verblijven in de gemeentelijke opvang, voormalig verpleeghuis Cornelia in Zierikzee.

De situatie in Oekraïne is nog steeds erg gevaarlijk en veel gebieden zijn onleefbaar geworden. Hierdoor neemt de instroom van Oekraïense vluchtelingen nog steeds toe. Daarnaast is in Zeeland nog niet het aantal opvangplekken voor Oekraïners gerealiseerd waar het Rijk om gevraagd heeft.

De Kabbelaar als mogelijke opvanglocatie van 1 februari 2023 tot 4 maart 2024

Het voormalig duikhotel De Kabbelaar aan de Haven Kloosternol 3 is geschikt voor de opvang van 50 Oekraïense vluchtelingen. Het voornemen is om hier van 1 februari 2023 tot 4 maart 2024 mensen op te vangen. Tot die tijd is de tijdelijke bescherming van Oekraïners van kracht. HiDe gemeente Schouwen-Duiveland heeft het voornemen om de opvang van Oekraïense vluchtelingen uit te breiden door in Scharendijke een nieuwe opvanglocatie te openen. Op dit moment worden op Schouwen-Duiveland 80 Oekraïners particulier opgevangen. 230 Oekraïense vluchtelingen verblijven in de gemeentelijke opvang, voormalig verpleeghuis Cornelia in Zierikzee.erdoor hebben zij in Nederland recht op opvang, medische zorg en onderwijs.

Opvanglocatie de Kabbelaar wordt geëxploiteerd door de eigenaar van het voormalig duikhotel, Bouwvast Beheer. Of de opvanglocatie ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd, is afhankelijk van het draagvlak onder omwonenden en de gemeenteraad.

Reactie wethouder Ankie Smit

 “Wij hebben als gemeente de verantwoordelijkheid en voelen ons ook uit menselijk oogpunt geroepen om mensen op te vangen. Daarom zijn we blij dat we nu de mogelijkheid hebben om de opvang van Oekraïense vluchtelingen uit te breiden. De Kabbelaar is wat ons betreft een mooie en fijne plek om mensen een veilig tijdelijk thuis te bieden. We vertrouwen op begrip en dezelfde warmte en gastvrijheid die inwoners van onze gemeente eerder hebben getoond voor mensen in nood.”

Informatiebijeenkomst voor omwonenden

Tijdens een informatiebijeenkomst worden direct omwonenden geïnformeerd over de opvang in Scharendijke. Zij kunnen hier ook hun vragen stellen en eventuele bezwaren kenbaar maken. Omwonenden ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor de bijeenkomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio