1.8 C
De Bilt

Maand van de Geschiedenis in Zeeland: Van Spaanse Linie tot polderdorp

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Zeeland.

OVT

Er gaat geen Maand van de Geschiedenis voorbij of de OVT-karavaan met presentatoren, historici en gasten trekt door het land. Op 8 oktober zendt OVT live uit vanuit het Zeeuws Archief in Middelburg.
Middelburg, OVT op tournee en Zeeuws Archief, 8 oktober 

Job Baster

Wie door Zierikzee loopt, komt op het Havenpark het beeldje tegen van een man met een goudvis op zijn hand. Het is Job Baster (1711-1775), Zierikzees bekendste wetenschapper in de medicijnen en biologie. De presentatie in het Archiefkabinet biedt een kijkje in het leven en werk van Job Baster door middel van bijzondere objecten, originele brieven en documenten.
Zierikzee, Stadhuismuseum Zierikzee en Zeeuws Archief, 1 t/m 31 oktober

Polderen

Goese archivaris Frank de Klerk ontving een schenking van brieven en foto’s uit de 19e eeuw. Behalve de privébeslommeringen van de familie Van den Bosch geeft deze ook een inkijkje in hoe de familie de landbouwmaatschap De Wilhelminapolder bestuurde. De Klerk schreef er het boek In de polder bij elkander over. Na de lezing geeft hij een rondleiding door Wilhelminadorp.
Wilhelminadorp, Heemkundige Kring De Bevelanden, 21 oktober 

Zoutwinning

Zierikzee is in haar eerste eeuwen rijk geworden met visvangst en handel en daarna met de winning van zout uit veen en rode verf uit de plant meekrap. Alleen leidde dat er hier en elders toe dat de bodem lager werd en sterk werd verstoord, met overstromingen als gevolg. Deze kleine raamexpo geeft met oude afbeeldingen een kijkje in deze ‘ups en downs’.
Zierikzee, Stichting Vlam, 1 t/m 31 oktober 

Staats-Spaanse Linie

De latere zestiende eeuw is een tijd van oproer en oorlog, waarin ook de Staats-Spaanse Linies ontstaan. Publiekshistoricus Jan J.B. Kuipers geeft een lezing over de voorgeschiedenis van het belangrijke fenomeen van de huurlingenlegers, de opbouw van de Spaanse en Staatse strijdkrachten, de tactieken in het veld inclusief belegeringen en het soldatenleven. 
IJzendijke, Jan JB Kuipers Tekst, 20 oktober

StoryTrails

Tijdens de StoryTrail theaterwandelingen wekt een verhalenverteller de historische figuren van de stad tot leven. Leer in Zierikzee de zwakke plek van de keiharde Spaanse legercommandant Cristobal de Mondragón kennen, ga in Vlissingen op zoek naar het eurekamoment van Michiel de Ruyter, luister in Middelburg naar de slimme plannetjes van brillenmaker Zacharias Jansen en maak in Goes kennis met Cornelis, de herbergierszoon die het tot keizer schopte. De verhalenvertellers maken van een stadswandeling een ware belevenis!

Theatergezelschap Stadsavonturen

Goes, 20 oktober
Vlissingen, 21 oktober
Zierikzee, 21 oktober
Middelburg, 22 oktober

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Zeeland voor het hele complete aanbod in deze provincie. 

Over de organisatie van de Maand van de Geschiedenis

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #eureka

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio