15.7 C
De Bilt

NME Zeeland wint landelijke innovatieprijs

In de Nationale klimaatweek heeft NME Zeeland de landelijke innovatieprijs van het netwerk Gemeenten voor Duurzame Ontwikkelingen (GDO) mogen ontvangen. De innovatieprijs is een jaarlijks terugkerende prijs en zet vernieuwende initiatieven op het gebied van natuur- en milieueducatie in het zonnetje. Uit acht inzendingen sprong de nominatie van de Zeeuwse samenwerking er het meest uit.

Over NME Zeeland

NME Zeeland is het Zeeuwse samenwerkingsverband tussen de vijf verdeelde Natuur- en Milieueducatie centra in Zeeland. Op Schouwen-Duiveland, in Zierikzee vind je er één van de vijf. Gevestigd onder de naam NME SD (stichting natuur- en milieueducatie centrum Schouwen-Duiveland) zijn zij de groene verbinder van Schouwen-Duiveland.

De jury was unaniem bij het selecteren van de winnaar. En zei er het volgende over in het juryrapport: ‘Hier wordt leiderschap getoond in het organiseren van samenwerking. Dit is zeer toe te juichen vanuit het oogpunt van coalitie, cocreatie en cofinanciering. Door samenwerking ontstaat een ‘organisatie met meer smoel, slagkracht, bereik en ontwikkelpotentie! NME-centra bereiken met hun mooie producten en projecten lokaal en regionaal al veel impact, maar die impact moet en kan nog groter worden.

Drie doelen NME Zeeland

Dat dat kan laat de Zeeuwse verbreding op organisatorisch vlak goed zien. De drie doelen (efficiency, grote projecten, één gezicht) die onder NME Zeeland liggen, zijn daarvoor ontzettend belangrijk. Als de infrastructuur goed is, komt er ook meer ruimte voor het vernieuwen/actualiseren van producten – wat ook al gebeurt binnen dit samenwerkingsverband.’

Mooie projecten

Janneke Donkers, coördinator bij het NME-centrum Schouwen-Duiveland, de prijs namens de Zeeuwse NME-centra in ontvangst mocht nemen: “Wat een eer dat we uit al die mooie projecten als winnaar uit de bus zijn gekomen. De samenwerking in Zeeland bestaat al van oudsher. Samenwerken is voor ons eigenlijk heel logisch, we doen voor de doelgroep onderwijs allemaal (bijna) hetzelfde alleen dan in een andere regio. Het is fijn als je dan met elkaar kunt sparren en afstemmen. Ook heeft de komst van corona een en ander versneld.

Door het gebruik van digitale vergadermiddelen is overleggen veel minder tijdrovend geworden en zien we elkaar dus vaker, alleen dan online. De laatste jaren hebben we wat meer aandacht gegeven aan de structuur van de samenwerking en proberen we nog meer gebruik te maken van elkaars talenten. De NME-centra in Zeeland zijn niet zo groot en dan is het heel fijn als je elkaar kunt ondersteunen. De een is goed in leskisten vernieuwen, de ander is een kei in vormgeving en een ander kan weer goed projectplannen schrijven.

We zijn eigenlijk als een bijenvolk, elke taak draagt bij aan het grote geheel. Dat klinkt misschien niet heel vernieuwend maar door de samenwerking goed te organiseren ontstaat er wel ruimte voor gezamenlijke innovatie. Alleen ga je misschien sneller maar samen kom je verder.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio