5.8 C
De Bilt

Open Monumentendag zaterdag 10 september 2022 op Schouwen-Duiveland

Zaterdag 10 september 2022 is het Open Monumentendag. Ruim 70 monumenten op heel Schouwen-Duiveland openen op deze dag hun deuren voor het publiek.

Landelijk thema 2022: Duurzaamheid: duurzaam duurt het langst

Het thema “Duurzaamheid” heeft betrekking op duurzame monumenten, die er tenslotte al vele jaren staan. Het heeft ook betrekking op het verduurzamen ervan, zodat ze nog vele jaren mee kunnen gaan. De Monumentenwacht geeft informatie en toelichting, evenals enkele eigenaren van de bijzondere panden.

Brouwershaven: extra aandachtsgebied

De laatste jaren is gekozen om een stad/dorp/gebied van het eiland speciale aandacht te geven. In de afgelopen 6 jaar was dat Brouwershaven, Burgh-Haamstede, Duiveland, Zierikzee, Platte van Schouwen en het Gouwegebied. Dit jaar is opnieuw gekozen voor Brouwershaven, ook omdat er in en rondom de smalstad de laatste tijd veel gebeurd en opgeknapt is.

In Brouwershaven worden op deze dag verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er een bustocht met gids die om 13.00 en 15.00 uur van Zierikzee via de Plompe Toren naar Brouwershaven gaat. Ook is er een stadswandeling met gids. Verder kan men het oplaadpunt ‘Greenport’ voor elektrische scheepvaart en de elektrische loadmaster bekijken.

Activiteiten

Ook elders zijn er activiteiten, waaronder het beslaan van paarden in de diverse travaljes, presentaties van streekdrachtenvereniging De Arke en enkele orgelconcerten. Verder zijn er verschillende fietsroutes die op verschillende plekken te verkrijgen zijn en is er een wandeling met gids in Zierikzee. Ook is er na 30 jaar een afsluiting van het festival Muziek Monumentaal met een concert van Alteklein 2.0 om 16.00 uur op het Havenplein in Zierikzee.  

Programma Open Monumentendag

Het programmaboekje geeft elk jaar een overzicht van alle opengestelde monumenten en activiteiten. Het boekje is eind augustus te verkrijgen bij alle musea, bij alle opengestelde panden en het gemeentehuis in Zierikzee. Ook op de website van het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland (https://erfgoedschouwenduiveland.nl/open-monumentendag) zijn alle openstellingen en de diverse activiteiten te zien.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio