14.7 C
De Bilt

Thools project permanente bewoning vakantiehuizen goed afgerond

Om te zorgen dat vakantiehuizen niet gebruikt worden als woning, is in 2014 het project ‘Handhavend optreden tegen permanente bewoning van recreatieverblijven’ van start gegaan in Tholen. Doel van het project was om binnen 9 jaar te zorgen dat vaste bewoning van vakantiehuisjes binnen de gemeente Tholen zou zijn beëindigd. Bij de start van het project waren er 96 bewoonde vakantiewoningen, nu gaat het nog om 3 (nieuwe) adressen. Om dit goede resultaat te behouden, gaat de gemeente aan de slag met een vervolgaanpak.

Werkwijze voor project

Het tijdelijk bewonen van vakantiehuisjes is een overtreding van het bestemmingsplan en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Daarnaast groeit landelijk de aandacht voor recreatieparken als toevluchtsoord voor mensen met persoonlijke problemen. Gemeente Tholen heeft MB-ALL BV uit Utrecht opdracht gegeven om op alle recreatieparken controles uit te voeren. Dit bedrijf bekeek of vakantiewoningen tegen de regels in werden gebruikt als woonverblijf. Was sprake van een overtreding, dan werd een juridische procedure opgestart.

Bij de start van het project werd, voor de bewoners die daar gebruik van wilden maken, een coulanceregeling vastgesteld. Deze hield in dat men meer tijd kreeg om bewoning van het vakantiehuisje te eindigen. Voor betrokken personen waren de gevolgen van de controles in sommige gevallen zeer ingrijpend, de gemeente heeft er dan ook alles aan gedaan het proces zorgvuldig te laten verlopen.

Resultaten

Bij een eerste inventarisatieronde bleken er 96 vakantiewoningen verdeeld over de verschillende vakantieparken binnen de gemeente te zijn bewoond. In 40 gevallen is gebruik gemaakt van de coulanceregeling. Nu, aan het einde van het project, worden er nog 3 adressen behandeld die bij de start van het traject niet in beeld waren. Ook zijn er 10 nieuwe adressen die nog onderzocht worden. Bijzondere omstandigheden in de laatste projectjaren zoals Covid-19 en de vluchtelingencrisis hebben niet geleid tot extra vertragingen. Het project is met goed gevolg afgesloten.

Vervolg

Al eerder is gebleken dat soms nieuwe overtredingen plaatsvinden, bijvoorbeeld door krapte op de woningmarkt of huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente blijft in de toekomst aandacht houden voor bewoning van de vakantieadressen om de behaalde resultaten vast te houden. Er vinden dan opnieuw controles plaats.

2 REACTIES

 1. En waar blijven die mensen die uit hun recreatiewoning worden gezet ? Op straat ? Onder de brug of in een daklozencentrum. Weten die ambtenaren dat er een wooncrisis is ? De overheid heeft de grondwettelijke plicht voor ’voldoende woongelegenheid’ te zorgen. Die plicht wordt nu in ernstige mate verzaakt.

 2. Ja….

  Er ook gewoon TROTS op zijn

  Bij 93 huishoudens het bestaansrecht onder hun voeten vandaan geslagen…

  Jeeeeej feestje????

  Het is toch een schande dat dit überhaupt KAN in Nederland?

  Sinds waneer is wonen ondergeschikt geworden aan recreatie?

  En waarom vinden we dat normaal? Zo normaal dat Tholen er gewoon trots op is…

  Ik vind het om je dood voor te schamen, echt waar… kan er niks anders van maken.

  Mensen boven economie, en wonen boven toeristen…

  Volgens mij hoort het zo te zijn..

  Heeft Tholen trouwens in beeld waar die mensen allemaal terecht gekomen zijn en hoe dat gelopen is?

  Of interesseert ze dat ook geen reet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio