17.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Provincie Zeeland zet in op betere isolatie

Provincie Zeeland heeft de ambitie om in 2050 gasvrij te zijn, maar wil eerst de focus leggen op isolatie. Het kabinet heeft als doelstelling dat Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn. En om aan deze klimaatdoelstelling te voldoen zullen veel woningen in rap tempo van het gas af moeten. Maar goede isolatie van woningen is daarbij wel een vereiste.

Minder gasuitstoot in provincie Zeeland

De provincie heeft besloten om eerst vooral in te zetten op isolatie van de bestaande woningvoorraad. De komende jaren is het doel om een groot deel van de Zeeuwse woningen beter te isoleren, zodat in 2030 zoveel huizen zijn geïsoleerd dat de gasuitstoot is teruggedrongen en daardoor al aan alle klimaatdoelstellingen wordt voldaan. Dat is volgens de provincie de eerste opgave in de strijd tegen gas.

Zelf aan de slag

Daarnaast wil de Zeeland haar inwoners stimuleren om zelf aan de slag te gaan met dingen die zij kunnen doen. Om dit te bereiken worden er vanuit de provincie regelingen ontworpen die individuele bewoners en woningcorporaties helpen bij het nemen van maatregelen voor isolatie in Zeeland, zoals bodem-, vloer-, spouwmuur-, gevel- en dakisolatie. Ook platformen als Energiek Zeeland kunnen helpen bij het maken van deze plannen.

Interactieve gastcolleges

Ondertussen gebeurt er vanzelfsprekend meer op het gebied van de energietransitie in de Zeeuwse gemeenten. Zo biedt het NME-Zeeland interactieve gastcolleges aan over isolatie en de Regionale Energietransitie (RES) op Zeeuwse basisscholen en gaan gemeenten in gesprek met bewoners om hele wijken van het gas af te krijgen. Daarnaast wordt er samengewerkt met bedrijven voor het terugdringen van uitstoot en het plaatsen van zonnepanelen en windmolens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio