8.6 C
De Bilt

Succesvol einde Creative City Boost: Zeeuwse binnensteden bloeien op dankzij verrassende samenwerkingen

Na een succesvolle periode van inspiratie, innovatie, samenwerking en uitvoering, loopt het project Creative City Boost nu ten einde. Afgelopen anderhalf jaar staken cultuurprofessionals en ondernemers de koppen bij elkaar om nieuwe plannen te bedenken die hun binnenstad nog aantrekkelijker kunnen maken. Tijdens de zomermaanden en in september werden veel van die ideeën gepresenteerd en uitgeprobeerd. Er waren allerlei activiteiten te zien, doen en beleven in de Zeeuwse binnensteden. 16 oktober 2023 vond de feestelijke afsluiting plaats van het project.  

Creative City Boost had als doel om Zeeuwse binnensteden een boost te geven door verrassende samenwerkingen tussen cultuurprofessionals en ondernemers en de ontwikkeling van nieuwe product-marktcombinaties. Gedurende de looptijd van het project zijn er veel mooie dingen gerealiseerd; er zijn creatieve ideeën bedacht, verschillende projecten opgezet, tientallen activiteiten en evenementen uitgevoerd, én de basis is gelegd voor een nieuw netwerk.

Zeeland bruist van creativiteit

Een prikkelend festival in Hulst, een lichtkunstwerk in Terneuzen, een Urban Culture festival in Vlissingen, verhalen van de steegjes in Goes en paviljoenontwerpen van getalenteerde studenten in Middelburg. Dit was nog maar een greep uit alle activiteiten die hebben plaatsgevonden. Alle uitgevoerde activiteiten zijn binnenkort te bewonderen op www.creativecityboostzeeland.nl. Ook de goede ideeën die nog op tafel liggen en de leerprocessen zullen daar te zien zijn.  

Hoe verder?

“We zijn heel erg tevreden met de resultaten die het project heeft opgebracht. Verschillende projecten krijgen dan ook een vervolg in de gemeenten. De steden vormen tenslotte de basis, van daaruit moeten de ideeën en activiteiten verder groeien. Daarnaast zijn we met de partners nog aan het oriënteren op de rol van de Provincie Zeeland in de toekomst. In ieder geval willen we de lessen en inzichten gebruiken voor de uitwerking van de uitvoeringsagenda Cultuur 2025-2032. Daarnaast is het thema broedplaatsen opgenomen in het programma van de Regio Deal North Sea Port District,” aldus gedeputeerde De Bat.

Wat is Creative City Boost?

Zeeuwse binnensteden levendiger en toekomstbestendiger maken door verrassende samenwerkingen tussen cultuurprofessionals en ondernemers. Dat is in het kort het uitgangspunt van Creative City Boost Zeeland. Provincie Zeeland en CBK Zeeland zijn de samenwerkende partners in dit project. Vijf steden doen mee: Goes, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Hulst. In elke stad werken cultuurprofessionals en middenstanders samen aan vernieuwende activiteiten en producten in de stad. Daarnaast werken jonge creatieven (het talentteam) onder begeleiding van CBK Zeeland aan evenementen. Het project loopt in het najaar van 2023 af. Meer informatie over Creative City Boost via www.creativecityboostzeeland.nl.

Over REACT-EU

Onder de noemer REACT-EU stelt de Europese Unie extra middelen beschikbaar voor een versneld economisch herstel van regio’s na de coronacrisis. Creative City Boost is een van de dertien Zeeuwse projecten die mogelijk gemaakt worden vanuit dit programma. Het project ontvangt € 625.000 van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Rijk; de Provincie betaalt de andere helft (inclusief cofinanciering CBK Zeeland).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio