9.4 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Succesvolle training statushouders met Project Nieuwe Zeeuwen

Alle Zeeuwse gemeenten zetten van 2020 tot eind 2021 in op een intensief (arbeids)integratieproject voor statushouders. Dit zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Onder de paraplu van ‘Aan de slag in Zeeland’ kunnen statushouders door het project Nieuwe Zeeuwen gericht aan de slag om hun kansen op de arbeidsmarkt of opleiding te vergroten. Dit kunnen ze doen door speciaal ontwikkelde trainingen op het gebied van vaktaal, VCA, persoonlijkheidsontwikkeling en budgetbeheer te volgen.

Ook de gemeente Schouwen-Duiveland neemt deel aan het project Nieuwe Zeeuwen. In de eerste helft van dit jaar zijn drie trainingen georganiseerd voor statushouders uit Eritrea die op Schouwen-Duiveland wonen.

Empowerment statushouders

Elf van deze statushouders hebben de training Empowerment met succes afgerond. Op 24 juni hebben zij hun certificaat in ontvangst mogen nemen. Tijdens deze interactieve training van stichting Lemat kwamen de Nederlandse normen en waarden aan bod, maar ook de verschillen tussen de twee culturen en waarom integreren zo belangrijk is.

Pré Z-route

Tien Eritrese nieuwkomers met een niet volbracht inburgeringstraject hebben de Pré Z-route met goed gevolg doorlopen. Dit is een intensief taal- en participatietraject om de zelfredzaamheid te vergroten. Zes dagdelen per week hebben Annemieke de Ruiter en Jolande Hendriks, docenten van Scalda, met de enthousiaste cursisten gewerkt aan het leren van praktijkgericht Nederlands: spreken, lezen, schrijven en luisteren. Ook werd er geoefend met sollicitatiegesprekken en het geven van presentaties.

VCA in Tigrinya

Drie statushouders zijn sinds eind juni in het trotse bezit van hun VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers). Deze intensieve training werd verzorgd door Nieuwlander. De training bestond uit vijf avonden les, twee ochtenden examentraining en thuisstudie. De VCA-training werd gegeven in het Tigrinya, de taal die gesproken wordt in Eritrea, omdat het taalniveau van de Nederlandse VCA-training te hoog ligt voor nieuwkomers. Een VCA-certificaat is voor veel statushouders die klaar zijn om de arbeidsmarkt te betreden een voorwaarde om daadwerkelijk aan de slag te kunnen bij een werkgever.

Trots

Wethouder Ankie Smit is erg trots op deze hardwerkende nieuwe Schouwen-Duivelanders: “Het zijn zware trajecten geweest, waarin hard gewerkt is om de ingewikkelde Nederlandse taal onder de knie te krijgen, om mee te kunnen doen in de samenleving en om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik vind het mooi om te zien dat wij met het project Nieuwe Zeeuwen statushouders echt verder kunnen helpen.”

Nieuwe Zeeuwen

Het project Nieuwe Zeeuwen wordt voor een flink deel (tot 70%) bekostigd vanuit een Europese subsidie van het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds (AMIF); de Zeeuwse gemeenten dragen de overige kosten bij.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio