10.8 C
De Bilt

Waterschap Scheldestromen start jaarlijks onderhoud aan waterschapswegen

Waterschap Scheldestromen is gestart met het jaarlijkse groot onderhoud aan waterschapswegen op diverse locaties in Zeeland. Sommige wegen worden slechts enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting oplopen tot enkele dagen of weken. Het onderhoud aan de wegen is noodzakelijk zodat we aan de veiligheidseisen kunnen blijven voldoen.

Het waterschap heeft bijna 4.000 km aan wegen en fietspaden in beheer. Jaarlijks inspecteert het waterschap ruim 2.000 kilometer wegen. Het jaar daarna volgen de inspecties voor de overige wegen. De inspecties vormen de basis voor een meerjarenplanning. Voor de wegen waar als eerste onderhoud nodig is, volgt een verhardingsonderzoek. Daaruit blijkt welke maatregelen ter plaatse nodig zijn. Dit kan variëren van plaatselijke reparaties, het aanbrengen van een nieuwe toplaag of het compleet vernieuwen van een weg.

Beperkte overlast

Uit veiligheidsoogpunt zijn de wegen afgesloten tijdens wegwerkzaamheden en waar nodig gelden er omleidingsroutes. Het waterschap en de aannemers streven ernaar de overlast voor het verkeer en voor aanwonenden tot een minimum te beperken. Als de werkzaamheden meerdere dagen duren, informeren we aanwonenden en is het streven dat zij de toegangsweg tot hun woning, bedrijf of perceel zoveel mogelijk kunnen blijven gebruiken.

Aan welke wegen gaat waterschap werken?

In 2024 pakt Waterschap Scheldestromen ruim 100 kilometer aan. Deze werkzaamheden vallen onder het jaarlijks regulier onderhoud. In onderstaand overzicht noemen we de wegwerkzaamheden waarbij de uitvoering meerdere dagen in beslag neemt en/of raken aan drukkere, doorgaande routes in Zeeland. Deze en andere wegwerkzaamheden staan ook op een kaart van alle Zeeuwse wegbeheerders: www.scheldestromen.nl/werkaandeweg

WegPlaatsWat gebeurt er?Omleiding
KreekwegGapingeAanbrengen nieuwe slijtlaagJa, via N57, met bebording
Weizichtweg – SteenbakkerijwegNieuw- en Sint
Joosland
Aanbrengen nieuwe slijtlaagJa, via A58, met bebording
Zanddijk – KanaalwegHansweertAanbrengen nieuwe slijtlaagJa met bebording
Ruiterplaatweg KamperlandAsfalterenJa, met bebording
Eerste Vlietweg KruiningenAsfalterenJa, met bebording
AdornisdijkNieuwvlietAsfalterenJa, met bebording
ScherpbierOostburgAsfalterenJa, met bebording
ClingewegHulstAsfalterenJa, met bebording
RapenburgVogelwaardeAsfalterenJa, met bebording

Impuls verkeersveiligheid

In 2024 is extra budget vrijgemaakt om een extra impuls te geven aan de verkeersveiligheid. Hiervoor is 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld, wat ingezet kan worden in de hele bestuursperiode tot en met 2027. Dankzij dit extra budget voert het waterschap op veel verschillende locaties werkzaamheden uit, zoals kleine reparaties aan fietspaden en wegen en het aanbrengen van doorgroeistenen.

Enkele voorbeelden:

WegPlaatsWat gebeurt er?Omleiding
Pekelingseweg / LoodholsewegGrijpskerkeAsfaltreparatiesJa, met bebording
LangewegOud-VossemeerAsfaltreparatiesJa, met bebording
Vierdedijk / Oude Sint-AnnalandsewegSint-AnnalandAsfalterenJa, met bebording
ZwaaksedijkKwadendammeAsfalterenJa, met bebording
BaaiwegSint-Jan ten HeereBermverhardingJa, met bebording
CadzandsedijkRetranchementAanbrengen doorgroeistenenJa, met bebording
Oude ZeedijkZaamslagAanbrengen doorgroeistenenJa, met bebording

Aangepast rijgedrag

Tot slot, bij het aanbrengen van een nieuwe slijtlaag kan tot enige weken na het aanbrengen steenslag blijven liggen. Voordat we de slijtlaag aanbrengen, maken we de weg goed schoon. Daarna wordt een emulsie gespoten. Vervolgens strooien we steenslag en walst een bandenwals de steentjes in de emulsie.

De steentjes moeten in de weg gereden worden. Gedurende de periode dat er nog steenslag ligt, stelt het waterschap een snelheidsbeperking in. Weggebruikers dienen dan voorzichtig te rijden. We brengen pas na enkele weken de wegmarkering aan. In de tussenliggende periode, zonder wegmarkering, vragen we ook om de snelheid en het rijgedrag aan te passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio