15.7 C
De Bilt

Waterschap Scheldestromen start met jaarlijks groot onderhoud aan bomen

De nationale Boomfeestdag vindt plaats op 16 november. Leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van basisschool de Oostvogel planten 16 bomen langs het Roversbergsepad bij Lamswaarde. De viering van de boomfeestdag vormt voor waterschap Scheldestromen het startmoment voor het jaarlijkse groot onderhoud aan bomen en struiken langs waterschapswegen. Dit najaar en komend voorjaar plant het waterschap 416 bomen en verwijdert het 320 oude en zieke bomen. 

Onderhoud door Waterschap Scheldestromen

Marien Weststrate, lid van het dagelijks bestuur en portefeuillehouder Wegen, over het belang van dit jaarlijkse onderhoud: “Veiligheid op onze wegen is een van onze topprioriteiten én wettelijke verantwoordelijkheden. We willen voorkomen dat oude en zieke bomen een gevaar vormen voor onze weggebruikers. Daarom is het goed om te weten in welke staat onze bomen verkeren en wanneer ze moeten worden onderhouden of vervangen. Onze groenmedewerkers bekijken samen jaarlijks ruim 30.000 van de 125.000 bomen en controleren daarbij hun conditie.” 

Boomfeestdag 

Op 16 november vindt de Nationale Boomfeestdag 2022 plaats. Het waterschap geeft dan een speciale bomenles op basisschool de Oostvogel in Lamswaarde. Na de les gaan de leerlingen 16 knotpopulieren planten langs het RoversbergsepadDe aanleiding voor deze aanplant is een brief van een dorpsbewoner die de weg in ere wil herstellen. Langs dit kerkpad stonden namelijk vroeger ook knotpopulieren. 

Verschillende boomsoorten 

We planten verschillende struik- en boomsoorten om meer het leefgebied van planten en dieren in onze bermen te verbeteren. Verschillende soorten zorgen ervoor dat bomen samen minder vatbaar zijn voor ziektes en ouderdom. Weststrate: “Zo voorkomen we dat we in een gebied alles moeten rooien omdat een bepaalde soort ziek is. Bij het vernieuwen van ons groen houden we ook zorgvuldig rekening met de cultuurhistorische waarden en de zichtlijnen van het landschapsbeeld en de eventuele aanwezigheid van nesten van beschermde vogelsoorten.”  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio