21.9 C
De Bilt

Wolf gesignaleerd op Schouwen-Duiveland

Vandaag, 18 december 2021, is een wolf gesignaleerd in de Prunjepolder en elders op Schouwen-Duiveland. Het gaat waarschijnlijk om een jonge wolf die de roedel heeft verlaten op zoek naar een nieuw leefgebied. Deze jonge wolf werd eerder al gezien in Noord-Brabant. Tijdens de tocht op zoek naar een nieuw leefgebied jaagt het dier om aan zijn eten te komen. Een jong exemplaar is nog onervaren in de jacht. Daarmee is de kans aanwezig dat hij vee aanvalt, in plaats van wilde prooidieren.

Het dier is een zeer beschermde soort en mag dus niet bejaagd en zelfs niet verjaagd worden. Het is  het beste om het dier met rust te laten. Ga er niet naar op zoek, want als hij opgejaagd wordt ontstaat het risico dat het dier inschattingsfouten maakt. Tegelijk is het zaak dat schapen- en geitenhouders hun levende have beschermen.

Wat doet de Provincie?

Vanuit Europa en ook nationaal is de wolf een beschermd dier. Wij respecteren deze beschermde status en zullen het dier niet actief weren, maar ook niet actief binnenhalen. Acties zijn er dan ook vooral op gericht om vee te beschermen. Met preventieve maatregelen willen we schade door wolven zoveel mogelijk voorkomen of beperken. De Provincie heeft hierover contact met onder meer de Provincie Brabant, de ZLTO, de Vereniging van Schapenhouders, de Faunabeheereenheid en de RUD. Verder is de gemeente Schouwen-Duiveland ingelicht.

Wolf in Nederland

Door herstel van de Nederlandse natuur heeft de wolf zijn weg terug naar ons land gevonden. Dat betekent een extra uitdaging voor schapen- en geitenhouders. Die moeten hun beesten zien te beschermen – vooral ’s nachts, als het dier jaagt. Dat betekent waar mogelijk binnenhouden of achter stroomvoerende (wolvenproof) omheining zetten. Is dat niet mogelijk, dan zijn er via de Provincie Zeeland mobiele noodsets te leen waarmee de dieren snel kunnen worden beschermd tegen een mogelijke aanval van buitenaf. Mail voor informatie naar tj.kalverboer@zeeland.nl

Meer info over de verspreiding van de wolf, de beschermde status, de te nemen preventieve maatregelen, de schade tegemoetkomingsregeling en het wolvenbeleid in Nederland is te lezen via onderstaande websites:

Wolf – BIJ12

Wolven in Nederland |

Schade door de wolf?

Wanneer er sprake is van (vermoedelijke) schade door een wolf aan landbouwhuisdieren, kunt u dit  melden bij BIJ12. Doe dit zo spoedig mogelijk, in elk geval binnen 24 uur. U kunt schade melden op nummer 085 – 486 22 22. BIJ12 is iedere dag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. In het weekend kunt u doorgeschakeld worden via het keuzemenu. Aan de hand van de melding en toe te sturen foto’s wordt eerst bepaald of er nader sporenonderzoek, sectie van het kadaver en DNA-afname noodzakelijk is. Schade door een wolf aan gehouden landbouwhuisdieren wordt vergoed zonder kosten of eigen risico.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio