14.7 C
De Bilt

Zeventig jaar Nederlandse transgender geschiedenis in beeld bij expositie in het Bevrijdingsmuseum

Met de expositie ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ gaat 2023 verder als het Roze jaar in Zeeland. Na de ‘Roze Zaterdag’ afgelopen 17 juni in Goes zijn er ook de maanden erna nog diverse roze activiteiten in de rest van Zeeland waaronder. De bijzondere expositie is nog tot 22 september 2023 te zien in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp

De tentoonstelling, gecureerd door historicus Alex Bakker, vertelt zeventig jaar geschiedenis van trans personen in Nederland. Een verhaal van een lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. De visueel rijke expositie bevat levensgrote portretfoto’s, filminterviews, unieke objecten uit het IHLIA-archief en nieuwe aanwinsten transgender erfgoed.

Met persoonlijke verhalen wordt de moed getoond die mensen hebben (gehad) om zichzelf te kunnen zijn, dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in. In Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland maakt het brede publiek kennis met de diversiteit en rijkdom van de Nederlandse transgendergeschiedenis!

Transgender Erfgoed

De expositie van IHLIA LGBTI Heritage is onderdeel van het project Trans Erfgoed en is geïnitieerd door IHLIA om de transgendergemeenschap meer bewust te maken van hun unieke erfgoed. In de tentoonstelling wordt dan ook opgeroepen om thuis in dozen, kasten en op zolder te kijken voor eventueel waardevolle items en deze vooral niet weg te gooien. In de expositie is een speciale wisselvitrine ingericht voor recent in kaart gebracht transgender erfgoed.

Over IHLIA LGBTI Heritage

IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa. Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbti’ers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio