15.6 C
De Bilt

1 miljoen euro uit noodfonds naar maatschappelijke organisaties, extra steun voor ondernemers

Zoetermeer –  De gemeente stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor noodsteun aan maatschappelijke instellingen om de energiecrisis te overbruggen. Voor ondernemers komt ook extra steun, onder meer door 200 duizend euro in duurzaamheidssubsidies.

miljoenen voor noodfonds

Het college geeft hiermee invulling aan de wens van de gemeenteraad, die afgelopen najaar verzocht een noodfonds met daarin 2 miljoen euro op te richten. Naast de steun voor maatschappelijke organisaties en ondernemers, reserveert de gemeente 60 duizend euro voor uitvoeringskosten. De gemeente zal de noden blijvend monitoren en reserveert 740 duizend euro uit het fonds om op een nader moment invulling aan te geven daar waar de nood het hoogst blijkt.

Vangnet voor de stad

Met het noodfonds heeft Zoetermeer een vangnet voor maatschappelijke organisaties die van meerwaarde zijn voor de stad. Zij kunnen een beroep doen op het noodfonds wanneer er geen andere vorm van hulp mogelijk is. Op basis van eerdere inschattingen en contacten met partners in de stad, verwacht de gemeente enkele tientallen aanvragen. Vanaf medio februari kunnen deze instellingen een aanvraag doen via de gemeentewebsite.

Twee ton duurzaamheidssubsidie voor ondernemers

De gemeente heeft ook onderzocht hoe Zoetermeerse ondernemers extra kunnen worden ondersteund tijdens de energiecrisis. Vanuit het noodfonds wordt 200 duizend euro geïnvesteerd in de aanstaande subsidieregeling ‘stimulering energietransitie’. Met die subsidie kunnen ondernemers hun bedrijfspanden verduurzamen. Er wordt nog gewerkt aan de regeling. Vermoedelijk vanaf maart 2023 kunnen ondernemers een aanvraag doen voor deze subsidie.

Daarnaast is uitstel van gemeentelijke betalingen en het leveren van maatwerk in sommige gevallen mogelijk. Ook hoeft over 2023 geen precario te worden betaald.  Ondernemers kunnen bij Ter Zake Het Ondernemershuis (TZHO) terecht met vragen over financiën en informatie over subsidieregelingen. Ook kunnen ondernemers de gemeente bellen voor vragen rondom financiën via 14-079.

Steun aan inwoners gaat door

Zoetermeerders die door de gestegen energieprijzen en inflatie in financiële problemen zijn gekomen, worden ondersteund door drie gemeentelijke partners: Stichting urgente noden Zoetermeer, Stichting Leergeld en de Voedselbank. Het geld uit het noodfonds dat nog geen bestemming heeft, kan worden ingezet voor extra financiële ondersteuning indien nodig. Daarnaast is in samenwerking met InZet recent het Geldpunt geopend. Zoetermeerders kunnen hier op een laagdrempelig manier vragen stellen over geldzaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio