20 C
De Bilt

Kunstwerk Intercommunication van Jeffrey Shaw op de gevel van Stadstheater Zoetermeer in werking gesteld

Zoetermeer – Het kunstwerk Intercommunication van Jeffrey Shaw is gerenoveerd. Het zal ’s avonds weer een blikvanger zijn aan de gevel van het Stadstheater in Zoetermeer. Op zaterdag 25 februari zetten wethouder Wim Blansjaar en kunstenaar Jeffrey Shaw het kunstwerk weer in werking. Dit valt samen met de viering van het 30 jarig jubileum van het Stadstheater.

Het kunstwerk is in 1992 aangebracht op de gevel van het Stadstheater. Na lange tijd buiten werking te zijn geweest, is het nu weer gerestaureerd. Intercommunication is een onderdeel van het totaalconcept dat Jeffrey Shaw ontwierp voor het Stadstheater. Andere onderdelen van dit concept zijn de ‘Lichtmast’ aan de Europaweg en de ‘Oren’ in de glazen pui van het Stadstheater.

Intercommunication

Het kunstwerk Intercommunication bestaat uit 99 grote LED alfanumerieke units. Deze zijn in 1992 in een 11 x 9 raster op de voorgevel gemonteerd. Net als op een gewoon nieuwsbord scrolt tekstuele informatie door deze alfanumerieke elementen, maar deze installatie is niet alledaags. Omdat de LED units vrij ver uit elkaar gemonteerd zijn, wordt de geprojecteerde informatie gedeconstrueerd tot een sculpturaal en esthetisch beeld waarbij geanimeerde deeltjes van woorden en zinnen in en uit de gevel lijken te weven. Het is niet de bedoeling dat het kunstwerk functioneert als een lichtkrant, maar de bewegende letters maken het kunstwerk.

Kunstenaar Jeffrey Shaw bekijkt Intercommunication
Kunstenaar Jeffrey Shaw bekijkt Intercommunication – Foto: gemeente Zoetermeer

De technici van het Stadstheater kunnen dit bord zelf programmeren, waarbij ze titels en teksten nemen van voorstellingen die in het theater worden gepresenteerd. Zo straalt het beeld fragmenten van teksten uit de huidige toneelproducties uit naar toeschouwers buiten. Zij krijgen dus iets mee van de teksten die binnen in het gebouw worden uitgesproken. Aan de andere zijde van de toren hangen panelen met spiegels, deze absorberen juist informatie van buiten het theater naar binnen.

Befaamd kunstenaar

Jeffrey Shaw is een Australische performance en multimedia-kunstenaar, hoogleraar en kunsthistoricus. Hij pionierde in het gebruik van digitale media zoals computers en beam projectie. Zijn werken zijn geëxposeerd in toonaangevende musea wereldwijd waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou Paris en Guggenheim Museum New York.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio