27.9 C
De Bilt

Winnaars New Town Kunstprijs Zoetermeer ontvangen awards van burgemeester

Marieke Enze en Jacqueline Klos winnen de New Town Kunstprijs Zoetermeer (NTKZ) in respectievelijk de categorieën Beeld en Woord. Sterre Catsburg won met haar tekening de NTKZ Scholierenprijs. De Educatieprijs ging naar de leerlingen van VSO de Keerkring klas 1a die samen nadachten over hun ideale school en daarvoor bekende Zoetermeerse gebouwen bekeken. Daarnaast kende de jury een eervolle vermelding toe aan de makers van de ‘ambtsketting van de toekomst’ voor de klimaatburgemeester door Mia en Daan Haar. De awards werden uitgereikt door burgemeester Bezuijen.

Amateurkunstenaars en scholieren konden voor de NTKZ een kunstwerk inzenden waarin zij lieten zien wat de groei van New Town Zoetermeer voor hen betekent. Dat kon in woord, beeld of bewegend beeld. Omdat er geen werken in de categorie bewegend beeld zijn ingezonden, is er een award uitgereikt aan een van de schoolklassen die gezamenlijk een kunstwerk hadden gemaakt, de Educatieprijs.

Jury

De jury nomineerde uit de ruim 60 inzendingen, werken die op een persoonlijke en toch heel herkenbare manier vorm aan geven aan de opdracht. De jury bestond uit Natalie Vinke (Kunstgarage Franx), Robbert Roos (stadsdichter Zoetermeer), Marus van der Made (beeldend kunstenaar) en de wethouder Cultuur, Wim Blansjaar.

Winnaar categorie Beeld

In het winnende schilderij met de titel ‘In beweging’ laat Marieke Enze zien dat Zoetermeer voor haar een stad is die voortdurend in beweging is. ‘En ik, vanaf éénjarig meisje tot nu, beweeg met Zoetermeer mee.’ De jury oordeelt: Het lijkt een donker werk, dat is het ook, maar je oog wordt geleid naar de fijne verrassingen die Zoetermeer rijk is. Wanneer je beter kijkt blijken er mooie pareltjes te vinden. Het sluit zo aan bij wat Zoetermeer is als je de stad in gaat.’

Winnaar categorie Woord

Het gedicht met op de achtergrond een foto van de skyline van Zoetermeer waarmee Jacqueline Kos wint, heet ‘Opgroeien in Zoetermeer’. ‘Ik heb een gedicht geschreven waarin ik mijn voetstappen in verschillende leeftijdsfases en op verschillende plaatsen in Zoetermeer verwoord.’ De jury: ‘woord en beeld reflecteren echt op 60 jaar New Town. Je wordt door de generaties heen meegenomen in de stad.’

Links Marus van der Made, winnaar Kunst & Cultuurprijs 2022 en rechts van burgemeester Michel Bezuijen staat de vertegenwoordiger en winnaar van de Stimuleringsprijs 2022: Kunstgarage Franx – Foto: Fred Roland

Winnaars Scholieren- en Educatieprijs

Scholiere Sterre Catsberg laat in haar ets de verschillende delen van Zoetermeer zien die erg bekend staan. ‘Ingenieus gedaan,’ oordeelt de jury. ‘Op een kleine oppervlakte is een mooi rustig maar heel herkenbaar beeld over Zoetermeer als New Town gecreëerd. Zowel oud als nieuw.’ Over de inzending van VSO de Keerkring was de jury ook unaniem: ‘Een mooie compositie en collage van wat Zoetermeer mogelijk kan bieden.’

Awards door Tobias Becker Hoff

De kleurrijke awards zijn speciaal voor de NTKZ gemaakt door kunstenaar Tobias Becker Hoff. De NTKZ uitreiking vond plaats bij het CKC & partners en werd gecombineerd met de uitreiking van de Kunst en Cultuurprijs op 23 februari 2023. Een avond vol met kunst in en uit Zoetermeer.

Zoetermeer 60 jaar New Town

De New Town Kunstprijs werd uitgereikt ter ere van de 60e verjaardag van Zoetermeer als nieuwe stad. In 2022 was het 60 jaar geleden dat Zoetermeer groen licht kreeg van het rijk om te groeien van een dorp van 10.000 inwoners naar een stad met 100.000 inwoners. Nu in 2023 is deze New Town gegroeid naar zelfs heeft 127.000 inwoners. De kunstwerken laten prachtig zien hoe Zoetermeers hun nieuwe stad bekijken.

ArchitectuurPunt Zoetermeer organiseerde de NTKZ in opdracht van gemeente Zoetermeer in het kader van het jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio