2.1 C
De Bilt

10de editie van internationaal festival CaDansa in Steenwijk met livemuziek en dansen

Inwoners van Steenwijk kunnen donderdag 26 oktober gratis het internationale balfolkfestival CaDansa bezoeken in Rabo Theater De Meenthe. Het is de 10de editie van het vierdaagse festival. Wethouder Jongman-Smit zal daarom donderdag 26 oktober de opening verrichten. CaDansa biedt vier dagen lang dans en muziek van vijftien live bands uit binnen- en buitenland, met ruim 1000 bezoekers afkomstig uit heel Europa.

Inwoners van Steenwijk kunnen zich melden bij de kassa van CaDansa en zeggen dat ze uit Steenwijk komen, op die manier kunnen zij gratis naar binnen. Aan het begin van de avond, om 18.30 uur, is er een korte uitleg van de dansen, waardoor nieuwe bezoekers meteen mee kunnen doen. Zo is het festival toegankelijk voor ieder die dat wil.

Thuisbasis in Steenwijk

CaDansa was in de beginjaren in Utrecht te vinden, verhuisde daarna naar Duiven en heeft sinds 2019 een fijne thuisbasis in Steenwijk. Vanwege Covid-19 is CaDansa niet doorgaan in 2020 en 2021, maar dit jaar wordt de 10de editie van het festival groots gevierd.

Deze jubileumeditie wordt extra luister bijgezet door unieke live-bands vanuit onder andere Frankrijk en België. Daarnaast worden er muziek- en dansworkshops aangeboden op vrijdag en zaterdag.

Balfolk

CaDansa is het grootste balfolkfestival van Nederland, met een dansvloer van zo’n 1000 m2 van Rabo Theater De Meenthe. Op CaDansa is live balfolk muziek te horen, waarop volop gedanst wordt. Het gaat om dansen die worden gedanst in koppels en groepen. De sfeer is vergelijkbaar met salsa- en tango-dansavonden, maar dan met muziek afkomstig uit West-Europa. De dansen zijn van oorsprong traditioneel, maar veelal met hun tijd meegegaan, waardoor er ook wel wordt gesproken over neotrad (nieuw traditionele muziek). Vaak zit er een jazz, rock of zelfs reggae sausje over traditionele deunen.

CaDansa is uniek in haar soort, het enige festival in Nederland dat zich op deze schaal inzet voor het muziekgenre balfolk. Het brengt liefhebbers uit heel Nederland en ver daarbuiten bij elkaar, en de muzikanten die inspirerende voorbeelden zijn, zijn een belangrijk onderdeel van het succes.

Open podium

Naast het hoofdprogramma biedt CaDansa ook de mogelijkheid voor beginnend muzikanten om op een open podium hun geluid te laten horen en kunnen alle deelnemers aanschuiven bij dans- en muziekworkshops op vrijdag en zaterdag.

Organisatie festival

CaDansa wordt volledig georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers, bijgestaan door partners als Rabo Theater De Meenthe en gemeente Steenwijkerland. Tijdens CaDansa zijn er tegen de 100 vrijwilligers actief. Bezoekers van CaDansa overnachten in hotels, bungalows, campings en bij mensen in Steenwijk zelf tijdens het festival.

Openingstijden

Het festival is donderdag 26 oktober van 18.00 tot 01.00 uur, vrijdag 27 oktober van 11.00 tot 01.00 uur, zaterdag 28 oktober van 11.00 tot 02.00 uur en zondag 29 oktober van 10.30 tot 19.30 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via www.cadansa.nl of aan de deur te koop van Rabo Theater De Meenthe vanaf donderdag 26 oktober 18.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio