14.5 C
De Bilt

Extra aandacht voor bestuivende insecten tijdens zaaitour in Kampen, Steenwijk en Zwartsluis

Wil je bestuivende insecten een handje helpen én je balkon of tuin opfleuren? Kom dan op zaterdag 22 april naar de zaaikaravaan van The Pollinators in Kampen, Steenwijk of Zwartsluis. Daar kun je gratis een zakje inheems bloemenzaad ophalen. Deze actie van The Pollinators sluit aan bij activiteiten van De Groene Karavaan in Noordwest Overijssel.

Op 22 aprilis het Nationale Zaaidag. Een datum die The Pollinators aangrijpen om aandacht te vragen voor bestuivende insecten, zoals wilde bijen, hommels en vlinders. Met hun zaaikaravaan rijden The Pollinators naar Kampen, Steenwijk en Zwartsluis. Daar worden verschillende activiteiten gehouden tijdens deze Nationale Zaaidag. Zo is er in Kampen onder meer een mini wildekruidenworkshop en kun je er popcorn maken op een kampvuur. In Steenwijk kun je plantjes ruilen en gratis tuinadvies krijgen.

Zaadjes ophalen en zaaien

Iedereen kan bij de zaaikaravaan van The Pollinators een zakje inheems bloemenzaad ophalen om te zaaien op het balkon of in de tuin. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan.  ‘Bestuivers zijn ongelooflijk belangrijk’, zegt Tom van de Beek van The Pollinators. ‘Zonder bestuivers zijn er geen bloemen en zonder bloemen is er veel minder voedsel. Met onze zaaikaravaan dragen we bij aan activiteiten die het besef van bestuivers en biodiversiteit stimuleren.’

The Pollinators
The Pollinators – Beeld: De Groene Karavaan

Bijenvriendelijke tuinen of balkons

The Pollinators geven ook tips voor bijenvriendelijke tuinen of balkons en kunnen mensen die meer willen doen in contact brengen met andere initiatieven of organisaties. ‘We vertellen niet hoe het moet, maar willen mensen inspireren om zelf na te denken over wat zij kunnen doen’, zegt Tom.

Voedselbank voor Bijen

Een ander initiatief van The Pollinators is het openen van Voedselbanken voor Bijen. ‘Dit is een uitdeelpunt voor zaadjes van bloemen waar bestuivers op afkomen’, legt Tom uit. ‘Op www.voerdebijbij.nl zie je waar zo’n voedselbank bij jou in de buurt zit. Vanaf 10 april kun je daar bloemenzaadjes ophalen en bijvoorbeeld tijdens de landelijke actiedag zaaien.’

Over The Pollinators

The Pollinators is een snel groeiende beweging van burgers, bedrijven en lokale initiatieven die met elkaar zorgen voor het welzijn van bestuivende insecten en voor een gezonde leefomgeving en meer biodiversiteit.

Kijk voor meer info over het programma op de website van Natuur voor Elkaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio