3.2 C
De Bilt

Inschrijving voor agrarische pachtgronden geopend in Zwartewaterland

De gemeenteraad heeft gisteren een besluit genomen over het nieuwe pachtbeleid van de gemeente. Agrarische pachtgronden uitgeven in geliberaliseerde pacht kan hierdoor van start gaan.

Jarenlang werden gronden ieder jaar aan dezelfde agrariërs verpacht. Deze manier van uitgeven van pachtgronden was niet langer houdbaar. Daarom gaat de gemeente Zwartewaterland de gronden op een andere manier uitgeven. Voor het maken van het nieuwe beleid zijn er verschillende bijeenkomsten geweest waarbij geïnteresseerde agrariërs konden aansluiten. Tijdens deze bijeenkomsten is er veel informatie opgehaald wat is meegenomen in het nieuwe pachtbeleid.

Beschikbare pachtgronden

Er wordt in totaal ruim 100 hectare pachtgrond opnieuw uitgegeven. Waar mogelijk zijn de percelen opgedeeld in kleinere percelen. De percelen liggen grotendeels rondom Hasselt en Genemuiden en een aantal rondom Zwartsluis. Alle percelen worden uitgegeven als grasland. Bij voorkeur geven we de percelen uit voor maximaal 6 jaar. Gronden waar dit niet gewenst is worden verpacht voor een kortere termijn.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een perceel moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden. In eerste instantie geeft de gemeente Zwartewaterland één perceel per inschrijver uit. Op deze manier hebben zo veel mogelijk agrariërs kans op een perceel. Ook hanteren we een maximale afstand tot het perceel. Dit wordt hemelsbreed gemeten vanaf het adres van de agrariër naar het perceel. We gaan eerst uit van een maximale afstand van 3 kilometer. Indien er geen gegadigden meer (over) zijn voor een perceel wordt deze afstand verruimd naar 5 kilometer.

Inschrijven

De inschrijving voor de pachtgronden is gestart. Via www.zwartewaterland.nl/pacht kunt u zich inschrijven voor een perceel pachtgrond. Via deze link kunt u ook alles lezen over de voorwaarden die gelden. De inschrijving voor de pachtgronden sluit op 1 maart 2024 om 12.00 uur. De loting vindt plaats op 6 maart 2024. Op deze avond worden alle percelen uitgegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio