14.5 C
De Bilt

College stelt bijdrage voor om Burcht van de Ridders van Ramelo zichtbaar te maken

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte stelt de gemeenteraad voor om 100.000 euro beschikbaar te stellen om de ‘Burcht van de Ridders van Ramelo’ zichtbaar te maken. Zeer waarschijnlijk heeft ten westen van Raalte, op de hoek van de Haansweg en de Ramelerwaterleiding, de Burcht van de Ridders van Ramelo gestaan.

Burcht beleefbaar maken

Op satellietbeelden en hoogtekaarten is een (binnen)terrein met een diameter van 35 meter met daaromheen drie grachten te zien.  Een werkgroep van de Stichting Historische Vereniging Raalte en Omgeving wil het verhaal van de ‘ridders’ vertellen die daar 900 jaar geleden geleefd hebben, de burcht beleefbaar maken en de plek en omgeving betekenis geven.

Proefsleuven graven

De Rijksdienst van het Cultuurhistorisch Erfgoed is erg geïnteresseerd in dit terrein. De Rijksdienst gaat er proefsleuven graven. Als er genoeg belangwekkende objecten of sporen worden gevonden, komt het terrein in aanmerking om aangewezen te worden als Archeologisch Rijksmonument.

De werkgroep van de historische vereniging wil de burcht zichtbaar maken. Dat wil ze doen door het burchtterrein, de loopwal en het toegangspad op te hogen. Daarnaast worden de wallen die de grachten van elkaar scheiden ook verhoogd.

Ook wil de werkgroep vanaf de Haansweg het terrein als het ware omsingelen met een vlonderpad. Dat pad komt uit bij het bosje aan de andere kant van het burchtterrein. Daar wil ze een uitkijkpunt realiseren. Het gebied rond het terrein wil de werkgroep verlagen, zodat er een vrij nat gebied ontstaat. Vroeger lag er ter verdediging een moeras rond de burcht.

‘Een stuk geschiedenis van Raalte zichtbaar’

Wethouder Breun Breunissen: “Met het zichtbaar maken van de burcht wordt een stuk geschiedenis van Raalte zichtbaar. De burcht vult samen met de Plaskerk een stukje geschiedenis tussen de Germanen in Heeten en nu in. Daar dragen we graag aan bij.”

De totale kosten voor dit plan worden geschat op 575.000 euro. Landschap Overijssel wil het terrein behouden voor de toekomst door het te kopen. Een deel van de kosten voor het plan worden verder betaald uit een LEADER-bijdrage, een bijdrage van provincie Overijssel en uit andere fondsen en sponsoring. Voor een bedrag van

100.000 euro heeft de Historische Vereniging Raalte en Omgeving een verzoek ingediend bij de gemeente.

Besluitvorming door gemeenteraad 

Wanneer de gemeenteraad het voorstel bespreekt in een rond-de-tafelgesprek is nog niet bekend. Houd voor de exacte datum de website van de gemeente of het Weekblad van Salland in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio