6.7 C
De Bilt

Blauwe vlag uitgereikt in Elburg

Vandaag heeft op de Loswal aan de Hanzehaven van Elburg voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreiking ceremonie plaatsgevonden voor de Blauwe Vlag: de internationale onderscheiding die voor stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn. Deze keer heeft de Internationale Jury voor de Vlag in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130 jachthavens en 59 stranden.

7x blauwe vlag

De gemeente Elburg ontving de Blauwe Vlag voor de 7e keer op rij. “We zijn erg trots op de Vlag”, zegt wethouder Henk Wessel van de gemeente Elburg. “Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze Hanzehaven. We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij we duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Vlag vormt daarbij een goed instrumentarium. Iedereen binnen onze haven weet waar hij of zij aan toe is. Ik ben er trots op dat wij hier de officiële uitreiking mogen organiseren.”

Waterrecreatie

Zowel aan de kust als voor waterrecreatie in Nederland is een enorme belangstelling van Nederlandse en buitenlandse toeristen en recreanten. De trend is dat de verduurzaming van deze bestemmingen steeds meer toeneemt. Dat is goed te zien aan de toename van de Blauwe Vlag-onderscheidingen.

De uitreiking Hiervan vindt elk jaar plaats en gebeurt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.

Vrijwillig voldoen aan criteria

De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Groene Wimpel

25 jachthavens ontvangen naast een Vlag ook de Groene Wimpel omdat zij boven op de internationale criteria voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit omvat onder andere duurzame inkoop, gebruik duurzame (bouw)materialen, energiebesparing, schoonmaakmiddelen, waterbesparing, maatschappelijke betrokkenheid, groenbeheer, transport en keten-verantwoordelijkheid.

De campagne van de Blauwe Vlag is in 1987 wereldwijd gestart, zo ook in Nederland. De gemeenten Ameland, Noordwijk, Veere, Schouwen-Duiveland en de Passantenjachthaven Dellewal op Terschelling participeren vanaf het begin in deze campagne. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio