Burgemeester Hoogendoorn vraagt aandacht voor veiligheid hulpverleners

Oldenbroek – Afgelopen weekend vond er in Oldebroek een treurig incident plaats met twee ambulancemedewerkers. De twee hulpverleners die hierbij betrokken waren maken het goed, maar het incident heeft hen wel geraakt. Voor burgemeester Hoogendoorn reden om hen een bezoekje te brengen.

De burgemeester overhandigde de mannen een bos bloemen en sprak de wens uit dat zij snel weer vol overgave hun werk kunnen doen. Burgemeester Hoogendoorn: “De impact van incidenten tegen onze hulpverleners is groot. Het is voor iedereen belangrijk dat hulpverleners in staat zijn om hun werk goed en veilig te doen. We zijn daar met elkaar verantwoordelijk voor. Veiligheid maken we samen!”.

Oorzaak geweld tegen hulpverleners

De laatste tijd lijkt het geweld tegen hulpverleners als onder andere politie, ambulancepersoneel en brandweer vaker voor te komen.
De statistieken hier over variëren, maar dit soort geweld komt steeds vaker in het nieuws en gaat dus niet meer onopgemerkt voorbij.

Het is niet duidelijk waarom de agressie zo is toegenomen. Er wordt wel gekeken hoe dit geweld verminderd of voorkomen kan worden. De oorzaak lijkt te liggen in de nieuwe manier van communiceren in de samenleving. Daardoor liggen confrontaties eerder op de loer.

Machteloos en gefrustreerd

De toename van geweld tegen hulpverleners heeft als één van de oorzaken dat geweldplegers zich machteloos of gefrustreerd voelen. Uit onderzoek door het Verwey-Jonker instituut blijkt dat de geweldpleger doorgaans een burger is die iets anders verwacht dan wat de politie, ambulancemedewerker of brandweer op dat moment bied.

Daardoor kunnen mensen zich onzeker en machteloos voelen als de hulpdiensten niet volgens hun verwachtingen handelen. Deze frustratie kan dan lijden tot geweld naar de hulpverleners. Met goede communicatie is deze oorzaak van geweld op te lossen.

Drank- en drugsgebruik

Overmatig drank- en drugsgebruik zijn ook oorzaken van geweld tegen hulpverleners.
Voornamelijk met de jaarwisseling zijn er nog steeds veel incidenten met geweld tegen hulpverleners.

Geweldsdelicten worden meestal gemeld door de politie. De delicten variëren en het aantal schommelt per jaar.

Samenleving

De oorzaken van geweld kunnen ook dieper geworteld in de samenleving liggen. De  manier van communiceren is sterk veranderd en directer geworden. Social media spelen hierbij ook een grote rol.
Door de online media is de manier waarop men met elkaar communiceert zowel positief als negatief verandert. Men is veel harder geworden, je kunt vanachter het toetsenbord van alles roepen zonder dat daar een confrontatie bij komt kijken. Daar is men zo aan gewend geraakt, dat ook op straat de communicatie harder is geworden wat leidt tot meer confrontaties. Dus ook tegen hulpverleners. Deze hulpverleners kunnen zich tegen dit geweld wapenen door een training ‘effectieve communicatie’.

Hulpverleners op social media

Ook de overheid en hulpverleners gebruiken tegenwoordig veel vormen van social media om hun werk te kunnen doen. De politie gebruikt tegenwoordig ook Twitter en Facebook om te zien waar problemen ontstaan en worden criminelen ontmaskerd door de filmpjes die zij plaatsen op Facebook of YouTube.

Maatregelen

Het snelrecht is één van de maatregelen die is getroffen om het makkelijker te maken om daders van geweld sneller te berechten voor zaken als geweld tegen hulpverleners.

Een verdachte heeft altijd recht op een eerlijk proces en daardoor kan het snelrecht alleen worden toegepast wanneer het delict makkelijk te bewijzen is. Bij sprake van geweld tegen hulpverleners zijn er vaak meerdere getuigen die het delict kunnen bevestigen.
Helaas wordt het wat lastiger wanneer er geweld ontstaat in groepen, omdat daarbij niet altijd te bewijzen is wie de schuldige is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Dagbesteding WMO Noord Veluwe opnieuw onder de loep

Elburg - De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde hebben recent de aanbesteding voor de Wmo maatwerkvoorzieningen huishoudelijke hulp, begeleiding, (ambulant...

Nieuw kapbeleid particuliere bomen binnen bebouwde kom

Raalte - Als gemeente Raalte werken we voortdurend aan het verbeteren van de regelgeving. Zo hebben we nu ook het kapbeleid voor bomen op...

Machinebouwer VMI start samenwerking met Perron038

Het is voor VMI geen onbekend terrein: innovatie en robots. Vanaf deze maand gaat de machinebouwer uit Epe ook op het Zwolse Perron038 met...

Zwolle Unlimited geeft de stad twee weken vol festivals

Zwolle - Het is een bizar jaar geweest, maar de festivalorganisatie van Zwolle Unlimited heeft er het maximale uitgehaald, en doet dat begin juli...

Gemeente Hattem wil rotondes laten adopteren door Hattemse bedrijven

Gemeente Hattem stelt haar rotondes open voor adoptie. Op deze manier kan een Hattemer ondernemer of groep ondernemers reclame voor het eigen bedrijf koppelen...

Campagne rondom het wegnemen en vernielen van verkeersborden

Dalfsen - Laat mij lekker hangen! Gemeente Dalfsen start met campagne tegen het wegnemen en vernielen van verkeersborden Campagne Het komt steeds vaker voor: ‘ineens’ is...

SPOC is de locatie voor Kindcentrum Wijhe

Wijhe - Het kindcentrum Wijhe komt in principe op de SPOC-locatie. De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft hierover gisteravond positief besloten. In het nieuwe kindcentrum...

Gemeente Hattem sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Hattem - De gemeente Hattem gaat vanaf 1 juni samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. De gemeente en het meldpunt tekenden hiervoor recent een samenwerkingsovereenkomst....