23.8 C
De Bilt

Burgerbeweging zet vraagtekens bij democratisch systeem Olst

Olst – De reeks film- en inspiratie-avonden van Olst in Transitie, ‘Morgen Begint Vandaag’, draait op vrijdag 9 februari om het thema ‘Democratie’. Bijzonder toepasselijk, want op 21 maart staan er weer stemhokjes klaar voor iedere Olst-Wijhenaar van 18 jaar en ouder. Dan kunnen nieuwe gemeenteraadsleden gekozen worden, en ja of nee gestemd worden in een raadgevend referendum.  Maar, vragen de organisatoren zich af, hoezeer is dit nog van deze tijd?

 

“Is het woord ‘volksvertegenwoordiger’ niet hopeloos achterhaald, nu burger-participatie en initiatieven van onderop steeds vaker de drijvers blijken van het lokale bestuur?” verduidelijkt mede-organisator Tineke Oostendorp.  “Je ziet in de samenleving steeds meer ongeduld met de soms stroperige besluitvorming van de overheid. Er heerst onvrede over zoutloze compromissen die worden gesloten op onderwerpen als klimaatverandering, die juist om scherpe keuzes vragen.” Dit is overigens geen typisch Nederlands fenomeen. Haar organisatie Olst in Transitie is zelf onderdeel van een internationaal actieveTransitie-beweging, die overduidelijk de We-doen-het-zelf-wel mentaliteit van de afgelopen jaren vertegenwoordigt.

 

Alternatieven voor democratie

Net als de voorgaande drie bijeenkomsten, start de avond op 9 februari met een gedeelte van de bekroonde documentaire-film Tomorrow. Vervolgens wordt besproken of de in de film aangedragen alternatieven voor ons democratische bestuursmodel ook op Olst van toepassing zouden kunnen zijn, en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Deelnemers kunnen 9 februari ook direct ervaren hoe die alternatieve systemen werken. Ze kunnen namelijk meedoen met een paar experimenten met andere manieren van het kiezen van vertegenwoordigers en besluitvorming. Tineke Oostendorp: “Inzet is zelfs, dat de deelnemers samen beslissen hoe de rest van de avond verloopt. Waar maak je dat nou mee?!” Ook worden vragen en kwesties geïnventariseerd die Olst in Transitie samen met stichting Duurzaam Olst-Wijhe op een later moment deze maand aan de campagne-voerende politieke partijen willen gaan voorleggen.

 

De vierde editie van Morgen Begint Vandaag begint vanaf 19:45 uur met koffie en thee en vindt plaats in de Denkkamer van het Holstohus, waar het programma om 20:00 uur begint. Entree is op basis van een vrije gift.

 

De reeks bijeenkomsten wordt op 13 april afgesloten met de integrale vertoning van de film ‘Tomorrow’. In november, december en januari trokken de edities over achtereenvolgens energie, lokale economie en voedsel veel belangstellenden, en na de democratie-avond van 9 februari gaat het op 9 maart nog  over het thema educatie. Meer informatie is te vinden op www.olstintransitie.nl en de Facebookpagina OlstInTransitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio