5 C
De Bilt

Dalende trend waterstand Vecht zet door

De waterstanden in de Overijsselse Vecht zijn nog steeds hoger dan normaal in de winter, maar langzaam, maar zeker dalen deze. Op dit moment zijn de waterstanden in de Vecht anderhalve meter hoger dan normaal. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) inspecteert vandaag nog de dijken langs de Vecht.

‘Dijkpleisters’ gelegd

Zowel donderdag als vrijdag ondersteunden vrijwillige dijkwachters in het inspecteren van de dijken. Eerder deze week en ook vandaag doen experts van het waterschap dat zelf. In totaal zijn deze week 53 locaties in beeld gebracht, die resulteerden in 14 maatregelen. Er zijn ‘dijkpleisters’ gelegd om de grasmat lokaal te versterken of zandzakken gelegd om tegendruk te geven aan de dijk.

uc?id=17Lwr7QUWr Q3dYKnfRoqfyKurCosXjyh
Gemaal Zedemuden – Foto: Demi de Kleine

Drijfvuil

Naast de dijken langs de Vecht inspecteren de experts van het waterschap ook de dijken langs de IJssel en het Zwarte Water. Hier zijn geen bijzonderheden waargenomen. Doordat het water langzaam zakt, blijft drijfvuil achter op de dijken. Dat bestaat voornamelijk uit takken en plantenresten. Dat veroorzaakt geen schade. In het voorjaar wordt dit opgeruimd.

Waterstanden kanalen en sloten

Naast de hoge waterstand in de Vecht, stonden ook de kanalen, weteringen en sloten in het werkgebied van WDODelta vol water. Daar waar het waterschap eerder deze week alle gemalen op volle kracht inzette om het teveel aan water af te voeren, is dat nu niet meer het geval. Het grootste gemaal van het waterschap, gemaal Zedemuden, draait sinds vanmorgen niet meer. De overige gemalen draaien weer als normaal. Zij zorgen ervoor dat het waterpeil stabiel blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio