1.5 C
De Bilt

Dorpshuis Belt-Schutsloot krijgt € 90.000 subsidie van gemeente Steenwijkerland voor verduurzamen eigen gebouw

Belt-Schutsloot heeft de primeur. Het dorpshuis krijgt als eerste subsidie uit het Energiefonds voor Maatschappelijke Organisaties van de gemeente Steenwijkerland. Met maar liefst € 90.000,- kan dorpshuis De Zandbelt aan de slag met het verduurzamen van hun gebouw. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Maatschappelijke organisaties zijn de hoeksteen van de samenleving.

Het is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid in onze gemeente dat verenigingen, dorpshuizen en soortgelijke organisaties kunnen blijven bestaan. Ik ben er dan ook supertrots op dat ik tijdens de dorpsbazaar in Belt-Schutsloot deze cheque mocht uitreiken. Met deze bijdrage kan het dorpshuis grote stappen zetten, met als doel een toekomstbestendig én duurzaam gebouw.’

Energieneutraal dorpshuis Belt-Schutsloot

Het dorpshuis in Belt-Schutsloot wordt volop gebruikt. Muziek- en zangvereniging, verschillende sportclubs, een eetclub, de activiteitencommissie en jeugdclub. Allemaal hebben ze het dorpshuis als thuisbasis. Klaas Korthoef, bestuurslid van het dorpshuis vertelt: ‘Ons bestuur ziet ons dorpshuis als het ‘kloppend hart’ van het dorp. Dat moet blijven bestaan. Het is van essentieel belang voor het sociale, sportieve en culturele leven in Belt-Schutsloot. Daarom zijn we ook zo blij met deze bijdrage uit het Energiefonds van de gemeente.

De gemeente heeft ons geadviseerd en geholpen met de subsidieaanvraag. Met dit fantastische bedrag als resultaat. En nu verder. Want het is nú de tijd om te gaan verduurzamen. We gaan voor een energieneutraal gebouw.’ De verduurzamingswerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de realisatie van een warmte-terug-win-installatie en het plaatsen van isolatieglas, voert De Zandbelt uit in combinatie met een grote verbouwing en uitbreiding.

Dien een aanvraag in

Wethouder Marcel Scheringa: ‘We hebben 3,3 miljoen vrijgemaakt voor deze subsidie. Ik wil zoveel mogelijk organisaties oproepen om een aanvraag te doen. Met het Energiefonds hebben we twee doelen. We willen voorkomen dat activiteiten van maatschappelijke organisaties moeten stoppen vanwege de hoge energiekosten. En we willen helpen met het verduurzamen van maatschappelijke gebouwen, zodat het energieverbruik blijvend wordt verlaagd. Energie die je niet verbruikt, hoef je tenslotte ook niet te betalen. En het levert minder CO2 uitstoot op.

We zijn al met 35 organisaties in gesprek, dat is geweldig. Het aanvragen van de subsidie vraagt wel iets van een maatschappelijke organisatie. Maar het gaat, zoals je in Belt-Schutsloot kunt zien, dan ook om serieus geld. Organisaties moeten zelf meebetalen aan het energiezuinig(er) maken van hun gebouw. En met een goed onderbouwd plan komen. Wij ondersteunen uiteraard waar het kan. Binnenkort organiseren we bijvoorbeeld een webinar over hoe je een aanvraag kunt indienen.’

Meer informatie over ‘Energiefonds voor Maatschappelijke organisaties’ is te vinden op de gemeentelijke website: www.steenwijkerland.nl/energiefonds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio