2.2 C
De Bilt

Eetbaar Olst-Wijhe geeft gratis webinar Biodiversiteit in de tuin

Olst-Wijhe – In het vijfde webinar van Eetbaar Olst-Wijhe zoomen we (letterlijk) in op de mogelijkheden om de biodiversiteit in particuliere tuinen op te plussen. Want hoe klein een tuin ook is, er is echt van alles wat je als bezitter kunt doen om ervoor te zorgen dat er een rijk palet aan planten kan groeien, dat er volop nestel- en schuilplekken voor talloze organismen zijn, en voedsel in de verschillende seizoenen.

Werk mee met de natuur

Hoe rijker je je tuin inricht, en hoe meer je daarin meewerkt met de natuur, in plaats van er tegenin, hoe liever alle mogelijke levensvormen hem zullen blijven bezoeken. Het is ook de beste manier om er voor jezelf een paradijsje van, waarin je de natuur van heel dichtbij blijft ontdekken. Dat wil Eetbaar Olst-Wijhe graag overbrengen in dit webinar.

Sprekers bij Eetbaar Olst-Wijhe

Sprekers op deze avond zijn Estella Franssen, secretaris van Eetbaar Olst-Wijhe en projectmanager van Natuur- en Milieu-educatiecentrum De Ulebelt in Deventer, en Brendan Adams, de eigenaar van tuincentrum en hoveniersbedrijf Holsto Tuinen in Olst. Estella speelt als jaren een rol in de educatie rond ‘tuinreservaten’ – waarover je via Vroege Vogels iets kunt lezen. En Brendan – begin dit jaar finalist van De Groene Twinkeling – blijft in zijn bedrijf bewuste keuzes maken om ervoor te zorgen dat iedereen met een tuin kan bijdragen aan de ecologische waarde van de hele omgeving, zoals door biologisch opgekweekt plantgoed aan te bieden.

Uiteenlopende aspecten tuininrichting

Estella en Brendan nemen deelnemers aan het webinar van Eetbaar Olst-Wijhe mee langs uiteenlopende aspecten van de tuininrichting, en beantwoorden live vragen. Waar kan ik mee beginnen? Waar moet ik op letten? Waar kan ik informatie en materialen vinden? Ook als je maar een ‘postzegeltuintje’ hebt, en in de bebouwde kom woont. Want juist steden bieden opvallend veel kapstokken voor biodiversiteit op de vierkante meter.

De aantrekkelijkheid van je tuin voor talloze organismen begint al onder je voeten, bij de bodembeestjes. Zij zijn gebaat bij een vochtige bodem: door de bodem bedekt te laten met ‘mulch’ – dood organisch materiaal – zoals als gevallen blad, snippers en schors, maar natuurlijk ook met levende planten, zorgen we ervoor dat deze niet uitdroogt. In deze tijden van toenemende klimaatextremen is dat een toenemend risico. De biodiversiteit in de bodem zelf is tevens een wezenlijke basis voor een grote variëteit aan insecten, de allergrootste categorie van dieren op Aarde, die kruipen, springen en fladderen.

Natuurlijk willen we daar zoveel mogelijk verschillende soorten van, omdat ze allemaal een functie hebben in een vitaal ecosysteem. Ze zorgen voor het bestuiven van planten, bomen en struiken, en helpen met elkaar om ziektes en plagen te voorkomen. Met een diversiteit aan soorten planten, kruiden en struiken, die in verschillende periodes van het groeiseizoen hun hoogtepunt beleven, trek je er direct veel verschillende van aan. Zelf vormen insecten ook weer voedsel voor vogels, die we ook graag in onze tuinen zien. En daarnaast vormen ook reptielen als hagedissen, amfibieën als padden en kikkers, en kleine zoogdieren als egels onmisbare schakels in het voedselweb van onze tuinen.

Aanmelding voor het Zoom webinar van Eetbaar Olst-Wijhe is noodzakelijk via de link: bit.ly/WebBioTuin22-3. Nadere informatie op online platform Hallo IJsseldal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio