3.2 C
De Bilt

Nieuwe elektriciteitskabels en stroomhuisjes om de vraag naar stroom aan te kunnen

Zwartewaterland is volop aan het verduurzamen. Op veel huizen liggen zonnepanelen, meer auto’s worden elektrisch geladen en de warmtepomp maakt zijn opmars. Dit betekent dat er steeds meer elektriciteit wordt gebruikt. Het laagspanningsnet raakt hierdoor zwaarder belast. Om te voorkomen dat de stroom uitvalt wordt er de komende jaren hard gewerkt aan de verzwaring van het laagspanningsnet door elektriciteitskabels te vervangen en nieuwe stroomhuisjes (ook wel transformatorhuisjes genoemd) te plaatsen en bestaande te verbeteren.

Problemen voorkomen

Op dit moment merken inwoners nog weinig van de zware belasting van het laagspanningsnet. Maar het stroomverbruik zal in de komende jaren verder toenemen. Op momenten waarop veel stroom wordt opgewekt of verbruikt kan de stroom in een wijk dan uitvallen. Wethouder Harrie Rietman: “We willen natuurlijk voorkomen dat stroom gaat uitvallen omdat het laagspanningsnet overbelast raakt. Daarom is het goed om nu al aan de slag te gaan met het verzwaren van het laagspanningsnet. Dit doen we in samenwerking met Enexis en Wetland Wonen.”

Stroomhuisjes

Om het elektriciteitsnet te verzwaren moeten er verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd. De elektriciteitskabels worden vervangen, bestaande stroomhuisjes worden aangepakt en er worden nieuwe stroomhuisjes toegevoegd. Hoeveel huisjes moeten worden toegevoegd verschilt per wijk. De gemeente zoekt samen met Enexis en Wetland Wonen naar geschikte locaties. Zodra uw buurt aan de beurt is krijgt u hier bericht over. De locatie van het eerste huisje is nabij de parkeerplaatsen op de hoek van De Botter en De Klipper. In goed overleg met Enexis wordt voorkomen dat hier een parkeerplaats verloren gaat.

De Nieuwe Sluis

‘De Nieuwe Sluis’ in Zwartsluis is de eerste wijk waar het laagspanningsnet verzwaard wordt. Het plaatsen van het eerste stroomhuisje op de hoek van De Botter en de Klipper gebeurt in combinatie met andere werkzaamheden zoals het vervangen van de riolering zodat de straat maar één keer open hoeft. Rietman is blij dat de werkzaamheden binnenkort al van start gaan: “We zijn één van de eerste gemeenten in Overijssel waar nieuwe stroomhuisjes in een wijk geplaatst worden. De Nieuwe Sluis is zo klaar voor de toekomst!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio