5 C
De Bilt

Energietoeslag voor lage inkomens: Gemeente keert opnieuw uit

Zwartewaterland Huishoudens met een laag inkomen krijgen opnieuw een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Nieuw hierbij is dat de gemeente de hoogte van het eigen vermogen niet meer meeweegt. “Zo kunnen we meer mensen die het financieel moeilijk hebben helpen door de energietoeslag”, zegt wethouder Maarten Slingerland.

De energieprijzen zijn fors gestegen en dat merken ook de inwoners van Zwartewaterland. “Meerdere inwoners benaderen ons met de vraag wanneer zij weer energietoeslag kunnen aanvragen”, weet de wethouder. “Dat laat wel zien hoe deze energiecrisis mensen raakt. Als gemeente staan we naast onze inwoners. Daarom ondersteunen we hen waar we kunnen. Mettoeslag, maar ook met Bijzondere bijstand en met energiebespaartips.”

Geen vermogenstoets

In totaal krijgen mensen met lage inkomens € 1300,-. € 800,- is eerder dit jaar uitgekeerd. Deze maand volgt een bedrag van € 500,-. Inwoners die eerder toeslag hebben ontvangen hoeven niet opnieuw een aanvraag te doen. Zij krijgen het bedrag automatisch op hun rekening. Inwoners met een laag inkomen die nog geen Energietoeslag hebben aangevraagd kunnen dit alsnog doen.

Nieuw is dat bij de boordeling de zogenaamde vermogenstoets wordt losgelaten, legt Slingerland uit. “Dit betekent dat we niet meer kijken naar het vermogen. Bij de eerste € 800,- keken we nog wel naar het eigen vermogen. Sommige aanvragers kregen daardoor geen toeslag toegekend. Ook deze inwoners hoeven nu niets te doen. We gaan hen persoonlijk benaderen. Inwoners die destijds afzagen van een aanvraag vanwege hun vermogen, kunnen nu alsnog een aanvraag aandienen.”

Ook studenten kunnen vanaf nu in aanmerking komen voor de Energietoeslag. Op www.zwartewaterland.nl/energietoeslag staat omschreven wie toeslag kunnen krijgen. Op deze pagina kan de Energietoeslag ook worden aangevraagd.

Bijzondere bijstand

Sommige inwoners hebben net een te hoog inkomen voor Energietoeslag. Zij komen mogelijk in aanmerking voor Bijzondere bijstand. “We zoeken dan naar een maatwerkoplossing. Zo helpen we meer mensen die last hebben onverwachte hoge energiekosten”, aldus de wethouder.

Energie besparen

De gemeente denkt ook met inwoners mee over energie besparen. “Energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen”, zegt Slingerland. “Dat kan al met een paar quick wins. Op de website van de gemeente vinden inwoners hierover meer informatie: www.zwartewaterland.nl/energietoeslag.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio