13.1 C
De Bilt

Eerste editie festival Changemakers op 25 mei in Zwolle

Op donderdag 25 mei 2023 organiseren Creative Works en ZWINC de eerste editie van Changemakers bij The Actory, voormalig Philipsfabriek aan de Ceintuurbaan 15 in Zwolle. Het eendaagse festival is bedoeld voor alle creatieve geesten die willen bijdragen aan positieve veranderingen en/of hun creatieve skills willen upgraden. Het festival biedt diverse activiteiten, waaronder de hackathon ‘Zwolle onder water’, pressure cooker sessies, masterclasses en entrepreneur talks. Aan deelname zitten geen kosten verbonden en aanmelden kan via changemakers.protozwolle.nl.

Changemakers is het voorprogramma van PROTO. Het Art & Design Expo dat van 30 juni tot en met 9 juli in Zwolle wordt georganiseerd.

Changemakers: actief bijdragen aan oplossingen

Changemakers is in het leven geroepen om mensen samen te brengen die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor verandering in plaats van af te wachten op acties van anderen. Door deel te nemen aan pressure cooker sessies, masterclasses en entrepreneur talks tijdens het festival, ontwikkelen deelnemers hun creatieve vaardigheden en doen ze inspiratie op. Bovenal werken ze actief aan oplossingen op het gebied van duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en innovatie.

Hackathon ‘Zwolle onder water’

Een speciaal onderdeel van het festival is de hackathon ‘Zwolle onder water’. Klimaatverandering zorgt voor smeltende poolkappen en een stijgende waterspiegel, waardoor Zwolle te maken kan krijgen met overstromingen. Tijdens de hackathon werken deelnemers in teams, onder begeleiding van Friso Visser van brainstormbedrijf Brain Fuel, aan creatieve oplossingen voor dit vraagstuk op basis van vier reële scenario’s van Rijkswaterstaat.

Inspirerende en energieke dag

In samenwerking met Upgrade Jezelf Regio Zwolle, creatief professionals en onderwijsinstellingen vinden in de middag twee masterclassrondes plaats waar deelnemers inspiratie op kunnen doen, hun creatieve skills kunnen upgraden en nieuwe branstormtechnieken kunnnen leren. Het festival biedt niet alleen de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om nieuwe connecties te maken en bij te dragen aan een betere toekomst.

Het is een dagvullend programma met na de lunch een energiebooster gegeven door Peppergym uit Zwolle en afsluitend een netwerkborrel, food & drinks en live muziek. Marion Rozendaal, mede-initiatiefnemer van Changemakers en werkzaam bij Creative Works Regio Zwolle: “We zijn ervan overtuigd dat het eendaagse festival een inspirerende en energieke dag zal worden. Het is een geweldige gelegenheid om mensen samen te brengen die een positieve verandering willen bewerkstelligen.”

Voor inwoners en bedrijven

Changemakers is het festival van Regio Zwolle voor iedereen die niet alleen wil praten over verandering, maar ook echt actie wil ondernemen. Iedereen is welkom, ongeacht creativiteit of achtergrond. Van studenten, net afgestudeerde talenten, professionals uit de creatieve industrie tot start-ups en gevestigde bedrijven.

Blijvende impact door concrete plannen

Met de uitkomsten van het festival wordt ook daadwerkelijk wat gedaan. “Met Changemakers willen we een blijvende impact maken. Hiervoor is het nodig dat de uitkomsten ook gedragen worden door Regio Zwolle en de gemeente.” benadrukt Erik Smeele, voorzitter van brancheorganisatie Creative Works. Om dit te bereiken worden de ideeën die voortkomen uit de hackathon en pressure cooker sessies uitgewerkt naar concrete concepten. Deze concepten worden vervolgens tijdens PROTO Innovation Day op 30 juni gepresenteerd en daarna overhandigd aan de opdrachtgevers.

ZWINC & Creative Works Regio Zwolle

ZWINC is dé plek voor innovatieve startups in de maakindustrie, in Regio Zwolle. De startups krijgen een werkplek, innovatiebudget en coaching, en kennis over techniek en kunststoffen is altijd dichtbij. Zo helpt ZWINC startups én wordt de regionale (kennis)economie vergroot. Creative Works is de regionale brancheorganisatie voor alle creatieven in de Regio Zwolle. Het vertegenwoordigt de creatieve industrie met daarin 374 beroepen. Creative Works heeft als focuspunten: arbeidsmarkt en onderwijs, innovatie en digitalisering en regionale verbinding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio