2.1 C
De Bilt

Inwoner Epe biedt fors minder restafval aan

Epe – De hoeveelheid restafval in de gemeente Epe is in vergelijking met vorig jaar fors gedaald. Resultaten van het eerste kwartaal laten een daling zien van ca. 45 % ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Deze eerste resultaten zijn positief en hoopgevend.

Sinds 1 januari van dit jaar betaalt iedere inwoner van Epe voor het aanbieden van restafval. Daarbij is zelf wegbrengen naar een ondergrondse container goedkoper dan het aan huis laten legen van een container. Afval dat hergebruikt of gerecycled kan worden, kan de inwoner gratis gescheiden aanbieden. Daarvoor voerden we in 2020 een aantal maatregelen in. Zoals de invoering van de BEST-tas en de mogelijkheid voor het scheiden van Groente- Tuin- en Fruitafval (GFT) bij de hoogbouw.

Resultaten invoering Diftar eerste kwartaal 2021

Het eerste kwartaal laat een daling zien van ca. 45 % ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Dat is meer dan de daling in andere gemeenten, waar geen veranderingen in de inzameling zijn geweest. Landelijk daalde de hoeveelheid restafval met 8 %. Een trend die sinds enkele jaren doorzet. We gooien steeds minder weg als restafval.
Cijfers van Circulus-Berkel laten zien dat de inwoners van de gemeente beter afval zijn gaan scheiden. De hoeveelheid GFT, papier en PMD (verpakkingen van plastic, metaal en drankpakken) is toegenomen. Pas na een jaar kunnen we conclusies trekken over de structurele daling. Zo varieert het aanbod van GFT bijvoorbeeld per seizoen.

Weinig vervuiling

Circulus-Berkel signaleert weinig vervuiling in de ingezamelde grondstoffen. Dat betekent dat inwoners hun afval in de juiste bak doen. Dat is goed nieuws, want vervuiling van een recyclebare stroom zoals papier, GFT of PMD kan leiden tot afkeur. En dat leidt tot hogere kosten voor afvoer en verbranding. Die hogere kosten zien inwoners terug in een hogere afvalstoffenheffing.
Aan het einde van dit jaar volgt een uitgebreide evaluatie van de nieuwe inzameling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio