16.1 C
De Bilt

Nieuwe Fraterhuis Talks over gender, vrouwelijkheid en de hedendaagse horrorfilm

De Fraterhuis Talk op woensdagavond 1 maart staat in het teken van gender, vrouwelijkheid en de hedendaagse horrorfilm. Filmwetenschapper Josette Wolthuis is deze keer te gast en zij zal ons middels filmfragmenten meenemen door de trends in de recente horrorfilm.

Gender, vrouwelijkheid en de hedendaagse horrorfilm

In recente horrorfilms rent het vrouwelijke personage niet langer altijd gillend de trap op, weg van het monster. In Alex Garlands Annihilation (2018) en Men (2022) en Jordan Peeles Us (2019) en Nope (2022) gaan vrouwen juist het kwaad tegemoet. In Suspiria, waarvan in 2018 een remake verscheen, zijn vrouwen het kwaad.

Ook verschenen er de afgelopen jaren meer regiedebuten van horrorfilms door vrouwen, zoals Ana Lily Amirpours A Girl Walks Home Alone at Night (2014), Jennifer Kents The Babadook (2014), Alice Lowes Prevenge (2016) en Mimi Caves Fresh (2022), zodat regisseurs zoals Kathryn Bigelow (Near Dark, 1987) en Mary Harron (American Pyscho, 2000) minder in de minderheid zijn.

Mix van genres

Deze films bestaan vaak uit een mix van genres – folk horror, psychologische horror, sciencefiction horror, comedy slasher, of in het geval van Amirpour zelfs een vampierwestern. In plaats van te vluchten of het monster alleen te willen vermoorden, zien we in hedendaagse horrorfilms vaker dat vrouwen proberen het kwaad beter te begrijpen.

Met gebruik van filmfragmenten, filmwetenschap en gendertheorie neemt deze Fraterhuis Talk ons mee door trends in de recente horrorfilm. dr. Josette Wolthuis is gepromoveerd in de film- en televisiewetenschappen aan de University of Warwick in het Verenigd Koninkrijk en werkt nu als docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Fraterhuis Talks

Filmtheater Fraterhuis presenteert sinds 2022 de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20.00 tot 21.15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 5 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Fraterhuis Academie

De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. De activiteiten worden doorgaans gegeven in het Filmtheater Fraterhuis, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio