Fysiek vergaderen gaat weer in Gemeenteraad Meppel op 1,5 meter afstand

Meppel – Vanaf september gaat de gemeenteraad van Meppel weer fysiek vergaderen in de raadzaal van het Stadhuis. Vanwege COVID-19 heeft de raad vanaf april digitaal vergaderend. In het zomerreces is de raadzaal coronaproof ingericht.

De raadzaal is zo ingericht dat er 30 personen kunnen vergaderen op 1,5 meter afstand. Dat betekent wel dat een aantal zaken anders gaan. Het aantal loopbewegingen wordt beperkt. Interrupties door raadsleden worden nu vanaf de eigen plek staand gedaan in plaatst bij de interruptiemicrofoons. En een wethouder is alleen in de raadzaal aanwezig op het moment dat zijn voorstel besproken wordt.

Tijdens fysiek vergaderen zijn de insprekers welkom

Een grote wijziging is dat er geen publiek aanwezig kan zijn. Insprekers kunnen wel bij de commissie en raad inspreken. Zij moeten in de hal van het Stadhuis wachten en worden bij het betreffende punt dat zij mogen inspreken, opgehaald door iemand van de griffie. Ook de pers kan niet in de raadzaal aanwezig zijn. Indien gewenst zijn er voor insprekers beperkte plekken beschikbaar in de hal om de vergadering live te volgen en op gepaste afstand raadsleden te spreken tijdens bijvoorbeeld schorsingen.

Live debat

Burgemeester Korteland: “We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk de oude situatie toe te passen voor het vergaderen van de raad en de commissie, maar een exacte kopie is helaas door de coronamaatregelen niet mogelijk. Wel ben ik verheugd dat het politieke debat weer in de raadzaal kan plaatsvinden, dat komt ten goede aan de lokale democratie. Ook al ging het digitaal vergaderen door de raad redelijk – mijn complimenten aan de raad – toch is het beter om elkaar fysiek weer in de ogen te kunnen kijken tijdens het debat.”

Commissievergaderingen met tijdsblokken

De grootste veranderingen qua vergaderen is er bij de commissievergaderingen. De commissie kent vanaf september 3 inhoudelijke tijdsblokken – Algemeen Financieel, Sociaal Domein, Fysiek Domein – waar de voorstellen worden besproken. Iedere fractie vaardigt per blok maximaal 2 woordvoerders af. Het inspreken door inwoners is per blok geregeld. Ook hier geldt dat er geen publiek aanwezig kan zijn. Uiteraard worden de commissievergadering live uitgezonden, evenals de raadsvergaderingen.

Hoe gaan we fysiek vergaderen verder doen?

Het politieke seizoen van de raad start 16 september met de auditcommissie.

De eerste raadsvergadering staat gepland op 17 september. Dan gaat de raad in debat over het financieel perspectief van de gemeente.

Voor vragen op welke wijze er contact gezocht kan worden met de raad en voor vragen zijn over de wijze van vergaderen, kan contact opgenomen worden met de griffier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img