1.7 C
De Bilt

Gemeente Raalte blijft een veilige plek om te wonen

De gemeente Raalte is een veilige gemeente om te wonen en werken. Dat laten de jaarcijfers van de politie zien. Het afgelopen jaar steeg de traditionele criminaliteit, zoals woninginbraken en diefstallen van brom-, snor-, fietsen. Cybercrime, zoals online fraude en afpersing, nam juist af na de coronaperiode.

Het aantal overlastmeldingen door jeugd daalde van 180 naar 128. Het totaal aantal overlastmeldingen steeg in 2022 wel. Dat komt door een stijging in de meldingen over verwarde personen. Ze worden veroorzaakt door een klein aantal personen. Deze personen zijn goed in beeld en samen met diverse partners proberen we de juiste hulp te bieden.

Verdachte situatie? Meld het!

Burgemeester Martijn Dadema: “De gemeente Raalte is een veilige gemeente. Daar werken we hard aan, maar we zien en weten niet alles. Daarom is het ontzettend belangrijk dat inwoners en ondernemers verdachte situaties melden. Zie je iets verdachts? Doe dan altijd een melding. Bel 112 als er direct politie nodig is of bel 0900 – 8844 als de politie de melding later op kan pakken. Je kunt ook anoniem een melding maken bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.”

Speerpunten

De afgelopen jaren is focus aangebracht in de werkzaamheden. De politie richt zich voornamelijk op de aanpak van drugscriminaliteit, cybercrime, ondermijning in het buitengebied en jeugdoverlast en -criminaliteit. Op deze thema’s werken politie, gemeente en andere partners nauw samen. Deze samenwerking wordt de komende jaren versterkt.

Cybercriminaliteit

Binnen cybercrime zien we dat criminelen slim inspelen op de actualiteit, zoals het terugvragen van de energiecompensatie en marktplaatsfraude. Zowel jongeren als ouderen zijn slachtoffer. De impact op slachtoffers is vaak groot. De aanpak van cybercrime is een speerpunt voor gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM). Het melden van verdachte situaties – of als je daadwerkelijk slachtoffer bent geworden – is voor de aanpak van cybercrime van groot belang. In het verleden heeft de politie zelfs al een aantal heterdaad aanhoudingen kunnen verrichten door oplettende inwoners.

Samenwerking met Meld Misdaad Anoniem

De gemeente Raalte werkt sinds kort samen met Meld Misdaad Anoniem. “Bij dit onafhankelijke meldpunt kun je anoniem informatie geven over (vermoedens van) criminaliteit en misdaad. Denk aan mishandeling, overvallen, drugs, hennepkwekerijen, brandstichting, wapen- of mensenhandel en fraude. Als je om welke reden dan ook niet naar de politie kunt of durft te stappen, dan biedt Meld Misdaad Anoniem uitkomst. Door de samenwerking krijgen we meer mogelijkheden om criminaliteit op te sporen en problemen gerichter aan te pakken”, aldus burgemeester Martijn Dadema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio